City lachende derde na heerlijke topper Chelsea en Liverpool

2 januari 2021, 19:27

De Premier League-topper tussen Chelsea en Liverpool is zondagavond zonder winnaar geëindigd. Althans, beide ploegen stapten na een 2-2 gelijkspel met slechts een punt van het veld af. Winnaars waren er wel degelijk: 'lachende derde' Manchester City en de neutrale toeschouwer. 

Het was in Londen niet lang wachten op spektakel. Al na zeventien seconden liet Sadio Mané zich zien. In negatief opzicht dan, want hij deelde een elleboog uit aan Cesar Azpilicueta. De vraag of zijn gele kaart geen rode had moeten zijn, zal negen minuten later nog eens door de hoofden hebben gespookt bij Chelsea. Het was namelijk de Senegalees die Liverpool op een 1-0 voorsprong zette. Mané strafte een fout van verdediger Trevoh Chalobah af door doelman Édouard Mendy te passeren en de bal binnen te schieten.

Dat was overigens niet bepaald de eerste kans van de wedstrijd. Eerder ging Chalobah ook al een keer in de fout, maar lukte het Mo Salah niet om daarvan te profiteren. Aan de andere kant was het Trent Alexander-Arnold die de bal op een gevaarlijke positie verspeelde. Christian Pulisic kreeg 'm mee, maar stuitte op doelman Caoimhin Kelleher. Hij stond onder de lat, omdat Alisson Becker een van de Liverpool-spelers was die positief testte op corona. Ook Joel Matip, Roberto Firmino en trainer Jurgen Klopp waren er om die reden niet bij. De Nederlandse assistent-trainer Pepijn Lijnders had de leiding over Liverpool. 

Lijnders zag hoe de ploeg het ondanks de aanwezigen goed deed. Na iets minder dan een halfuur volgde namelijk ook de tweede treffer. Salah werd door Alexander-Arnold de diepte ingestoken en wist het dit keer wel af te maken. Met een mooie passeerbeweging binnendoor was hij Marcos Alonso kwijt en stelde hij zichzelf in staat om met zijn binnenkant de 2-0 binnen te schieten. Zo leek Liverpool het nieuwe jaar goed te beginnen.

Tegenstander Chelsea was bovendien ook niet op volle oorlogssterkte. Spits Romelu Lukaku was de meest opvallende afwezige; hij werd door trainer Thomas Tuchel gestraft na zijn opmerkelijke uitspraken in de Italiaanse media. Chelsea heeft echter ook andere spelers in huis die een doelpunt kunnen maken. Daarbij zal Mateo Kovacic niet de eerste naam zijn die te binnen schiet, maar hij was het wel die in de 42e minuut de aansluitingstreffer binnenschoot. Dat deed hij op werkelijk fenomenale wijze: hij nam een afvallende bal in een keer op de wreef en liet Kelleher daarmee volledig kansloos.

Zie ook: Fan-tas-tisch! Kovacic brengt Chelsea terug met wereldgoal

Het was de inleiding van een sterk slot van de eerste helft, waarin Chelsea al het eerdere werk van Liverpool teniet deed. Na een geweldige assist van N'Golo Kanté kon Christian Pulisic namelijk met een eveneens fraai schot ook 2-2 maken. In drie minuten stond de ploeg van Tuchel weer naast de bezoekers. Mason Mount kreeg voor rust zelfs nog een kans op 3-2, maar zijn poging eindigde net naast.

De tweede helft was eveneens aantrekkelijk, maar leverde niet zoveel spektakel op als de eerste. Het belangrijkste daarbij: verdere doelpunten bleven uit. Dat kwam onder meer door een uitblinkende Mendy, die gevaarlijke doelpogingen van Diogo Jota, Salah en Mané onschadelijk maakte. Aan de andere kant waren er kansjes voor Alonso, Mount en Antonio Rüdiger, maar ook zij konden niet voor drie punten zorgen. Zo blijft het gat tussen beide ploegen slechts een punt in het voordeel van Chelsea en is koploper Manchester City weer een stap dichter bij een vroeg kampioenschap. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen