Uitgekleed AZ kan in 'nieuw' stadion nog alle doelstellingen halen

31 december 2021, 07:30   Bijgewerkt: 30 december 2021, 20:40

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel XVI: AZ.

Directeur Max Huiberts zei deze week dat hij zelf 'niet verwacht' had dat AZ in de zomer vijf basisspelers zou kwijtraken. Toch gebeurde het: aanvaller Myron Boadu vertrok naar AS Monaco, doelman Marco Bizot ging voor een Frans avontuur bij Stade Brest én Jonas Svensson (inmiddels spelend in Turkije) was al transfervrij vertrokken. Als klap op de vuurpijl vertrokken ook nog eens Calvin Stengs (OGC Nice) en aanvoerder Teun Koopmeiners (Atalanta).

Coach Pascal Jansen leverde in zijn eerste volle seizoenshelft als hoofdtrainer van een Eredivisie-club in 2021 goed werk af. Als vervanger van de ontslagen Arne Slot, loodste hij de Alkmaarders - met al die namen nog in de ploeg - naar een knappe derde plaats. De slechte start van het seizoen moest AZ uiteindelijk bekopen met het mislopen van de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Champions League. Ook in 2021 bleek AZ zeer sterk in topduels: zo werden Feyenoord en PSV verslagen in Rotterdam, Eindhoven en twee keer in Alkmaar. Ook Ajax werd aan dat lijstje toegevoegd, na een fraaie en onverwachte 1-2 zege in Amsterdam eerder deze maand.

Toch leek het er lang niet op dat AZ 2021 nog zo positief zou afsluiten. De seizoensstart was dramatisch te noemen met vier nederlagen in de eerste vijf duels. Ook werd de groepsfase van de Europa League misgelopen, nadat de Alkmaarders in een tweeluik iets te lief waren geweest voor het Schotse Celtic. AZ herpakte zich echter knap en doet het naast in de Eredivisie ook weer Europees goed. De Noord-Hollanders zijn al verzekerd van deelname aan de achtste finales van de Conference League, waar ongetwijfeld een mooi affiche lonkt. De achterstand op nummer vier Vitesse is een punt, dus ook die doelstelling - eindigen in de topvier - kan nog worden gehaald. AZ heeft in 2022 nog een hoop om voor te spelen.

Het hoogtepunt: heropening stadion

AFAS Stadion

AFAS Stadion

Beste aankoop: Vangelis Pavlidis

Dit is een lastige: de zomerse transferwindow van AZ is geen opperbeste gebleken. Doelman Peter Vindahl Jensen overtuigt nog niet, rechtsback Aslak Witry komt nauwelijks aan spelen toe en ook centrale verdediger Sam Beukema (kwam van Go Ahead Eagles) vervult een bijrol in Alkmaar. Bruno Martins Indi speelde al een half jaar in Alkmaar op huurbasis van Stoke City, maar is geen opvallende verschijning. Vangelis Pavlidis is net als Martins Indi onder Jansen wel een onomstreden basisspeler. Met zeven doelpunten en vier assists in de Eredivisie, zijn de cijfers die hij kan afleggen niet heel slecht. Toch lijkt AZ een spits te willen aantrekken met iets meer diepgang, waardoor de speelminuten van de van Willem II overgekomen aanvaller misschien gaan slinken.

De tegenvaller: Timo Letschert

Een speler die in de tweede helft van het seizoen niet meer aan bod zal komen, is Timo Letschert. Hij heeft van de Alkmaarse club gehoord dat hij niet meer hoeft te rekenen op speelminuten en mag uitkijken naar een andere club. Letschert zakte vooral op bezoek bij FC Twente (3-1 verlies) door het ijs, door op knullige wijze twee treffers weg te geven in de beginfase van de wedstrijd. Daarna besloot de oud-verdediger van FC Utrecht en Hamburger SV niet met de spelersbus mee terug naar Alkmaar te gaan. Na gesprekken met Jansen en de clubleiding werd de knoop doorgehakt en besloten dat het avontuur van Letschert in de Kaasstad voorbij is. En dat is zuur voor hem, daar hij enkele jaren geleden toch te boek stond als een best capabele verdediger.

De doorbraak van: Yukinari Sugawara

Eredivisie-cijfers:

Duels: 38

Zeges: 24

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 75 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen

Grootste zege: AZ - Go Ahead Eagles 5-0 (26 september 2021), AZ - Heracles Almelo 5-0 (16 mei 2021)

Grootste nederlaag: AZ - PSV 0-3 (11 september 2021), AZ - Ajax 0-3 (31 januari 2021)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen