FC Twente leert van dramareeks en kan weer naar boven kijken

28 december 2021, 19:01

Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel IX van onze cluboverzichten: FC Twente.

Chagrijn en optimisme. Zo is het jaar van de Enschedeërs het best te omschrijven. In de tweede helft van vorig seizoen wist de ploeg van Ron Jans in totaal slechts drie van de twintig wedstrijden te winnen. De oorzaak was binnen de club duidelijk: pech door blessures en te weinig routiniers die de ploeg bij de hand konden nemen. Daar werd in de zomer op ingespeeld. Hoewel technisch directeur Jan Streuer met een zo goed als lege portemonnee moest winkelen, lukte het hem om een goed team op de been te krijgen. Een mix van transfervrije spelers, huurlingen en talenten maakt nu de dienst uit.

Lars Unnerstall, Ricky van Wolfswinkel, Michel Vlap, Robin Pröpper, Vaclav Cerny (werd al gehuurd) en Virgil Misidjan kwamen voor de ervaring. Daar plukte Ron Jans de vruchten van. Voetballend lijkt de ploeg nog beter te kunnen, maar qua resultaten gaat het goed. Twente is een meester in het fouten afdwingen bij de tegenstander door bij vlagen flink druk te zetten. Wat ook een kwaliteit is van de ploeg, is dat er vaak vroeg gescoord wordt. Alleen al in dit seizoen scoorde de ploeg negen keer binnen het eerste kwartier. Geen enkele club deed dat beter.

FC Twente staat na achttien wedstrijden dan ook keurig zesde in de Eredivisie en overwinterde in het bekertoernooi. Een prima score. Het zorgt ervoor dat het optimisme terug is in de Grolsch Veste na een dramatische serie in het afgelopen seizoen. De Tukkers hebben de matige periode niet gebruikt om onrust te creëren. De koppen bleven bij elkaar. De trainer bleef achter technisch directeur Jan Streuer staan en omgekeerd gebeurde precies hetzelfde.

In relatieve rust ging het duo om tafel om te kijken hoe een nieuwe vrije val voorkomen kon worden. Daardoor doet de ploeg nu serieus mee in de subtop. Het is de plaats waar de club weer zo graag naartoe wil, na de moeizame jaren waarin het veel over de financiële problemen ging. Dit jaar ging het eindelijk weer over het spelletje zelf. Dat is misschien wel de grootste winst die geboekt is in de Grolsch Veste.

Het hoogtepunt: angstgegner voor de top

Ajax, Feyenoord en AZ verlieten de Grolsch Veste in de eerste seizoenshelft zonder driepunter. De Alkmaarders werden met 3-1 naar huis gestuurd, de Amsterdammers moesten genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel en het competitieduel met de Rotterdammers eindigde doelpuntloos. In het bekertoernooi moest de ploeg van Arne Slot weer naar Enschede. De uitploeg was heer en meester, maar door een late treffer van verdediger Giovanni Troupée en een doelpunt in de verlenging van Manfred Ugalde bekerden de Tukkers door. De Tukkers zijn zo een ware angstgegner gebleken in eigen huis.

De beste aankoop: Lars Unnerstall

De tegenvaller: Michel Vlap

Zestien doelpunten in één seizoen had hij achter zijn naam staan toen hij een transfer maakte van sc Heerenveen naar de Belgische topclub Anderlecht. Daar zette hij die lijn in het eerste jaar door. Daarna viel hij naast de boot bij de Brusselse equipe van Vincent Kompany. Een verhuurperiode aan Arminia Bielefeld werd geen doorslaand succes, waarna hij neerstreek in de Grolsch Veste. De Heerenveen-flitsen van de aanvallende middenvelder waren slechts zelden te zien, met drie doelpunten en slechts één assist als resultaat.

De doorbraak van: Mees Hilgers {image[351838][left-half][]}

Daan Rots, Jayden Oosterwolde, Luca Everink, Ramiz Zerrouki en Mees Hilgers. Als er iets is wat Ron Jans kenmerkt, dan is het wel dat hij niet bang is om jeugdspelers voor de leeuwen te gooien. Laatstgenoemde kreeg deze voorbereiding de kans door blessures bij Kik Pierie en Julio Pleguezuelo. Hij maakte vanaf dag één indruk en het lijkt er niet op dat hij zijn plek snel weer moet afstaan. De talentvolle mandekker is kopsterk, schuwt de duels niet en is ook heel aardig aan de bal. Hilgers, die een Indonesische moeder heeft, is al gevraagd voor de nationale ploeg van het Aziatische land, wat aangeeft dat hij het goed doet in Enschede. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 12

Gelijke spelen: 13

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 50 (voor), 54 (tegen)

Grootste zege: FC Emmen – FC Twente 1-4 (9 januari), Vitesse – FC Twente 1-4 (19 september)

Grootste nederlaag: PSV – FC Twente 5-2 (30 oktober)

Topscorer: Ricky van Wolfswinkel (8)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen