Van trots naar vrees: de twee verschillende gezichten van Sparta

29 december 2021, 16:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel XI: Sparta Rotterdam.

Voor Sparta was 2021 een jaar van uitersten. Waar de ploeg van coach Henk Fraser in mei nog dicht bij het behalen van Europees voetbal was, zijn het nu vooral degradatiezorgen die de stemming op Het Kasteel bepalen. De ineenstorting van het zo goed draaiende elftal in Rotterdam is lastig te verklaren, aangezien de kern van de ploeg nog altijd in het rood-wit speelt. Zelfs de meest belangrijke man van het voorgaande seizoen, doelman Maduka Okoye, is gebleven. De keeper werd in de zomer hevig gelinkt aan AZ, maar laat Sparta pas komende zomer achter zich voor een Engels avontuur bij Watford.

Het jaar begon voor Sparta met een thuisnederlaag in de Rotterdamse derby tegen Feyenoord: 0-2. Na een nipte uitzege bij Fortuna Sittard volgde een reeks van zeven duels zonder overwinning. Waar Sparta leek af te glijden richting de onderste regionen van de Eredivisie, klom de ploeg ineens uit het dal. Vanaf maart werd alleen nog maar verloren bij AZ, de enige nederlaag in de laatste elf wedstrijden van het seizoen. Die fraaie eindsprint leverden de manschappen van Fraser een knappe achtste positie op de ranglijst op en tevens deelname aan de play-offs voor een plek in de Europa Conference League op. Daarin moesten de Spartanen echter hun meerdere erkennen in stadgenoot Feyenoord. Klagen deed men echter niet op Het Kasteel, waar men trots was op een fantastisch seizoen.

Het nieuwe seizoen begon echter dramatisch voor Sparta, dat op bezoek bij FC Utrecht werd zoekgespeeld en niet mocht mopperen dat het maar bij 4-0 bleef. Met slechts twee overwinningen in achttien duels, blijft Sparta hangen op de zestiende plaats en is de doelstelling voor de tweede helft van het seizoen duidelijk: handhaving. Meer rust in de club zou daarbij helpen, want na geruzie in het bestuur besloot technisch directeur Henk van Stee op te stappen.

Het hoogtepunt: plaatsing play-offs

Even mocht men op het kasteel dromen van Europees voetbal, na een geweldige eindsprint van het voorgaande seizoen. Sparta verloor in de laatste elf duels van 2020/21 enkel nog van AZ en strandde op een knappe achtste positie in de Eredivisie. In de play-offs moest de ploeg van Fraser echter zijn meerdere erkennen in stadgenoot Feyenoord, dat in De Kuip met 2-0 te sterk was. Maar dat zat er dik in. Desondanks was de vreugde op Het Kasteel groot, na een onverwacht mooi seizoen.

Beste aankoop: Maduka Okoye

We horen u denken: maar die speelde toch in 2020 ook al voor Sparta? Dat klopt. De Rotterdammers besloten Okoye onlangs echter te verkopen aan het Engelse Watford, maar kregen het toch voor elkaar om de doelman tot het einde van het seizoen op Het Kasteel te houden. Okoye heeft zich sinds zijn komst van Fortuna Düsseldorf bewezen tot een spectaculaire sluitpost. Eentje die Sparta hard nodig zal hebben, als het ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief wil zijn.

De tegenvaller: vertrek Van Stee

Henk van Stee

Henk van Stee

De doorbraak van: Sven Mijnans

De jonge middenvelder laat zien het niveau van de Eredivisie aan te kunnen. Als Sparta in de Eredivisie blijft en hem kan weten te behouden, zou men in Rotterdam nog veel plezier aan hem kunnen beleven. In vijftien competitieduels wist Mijnans drie keer tot scoren te komen. Ook gaf hij drie keer de beslissende pass voor een doelpunt. Als zijn productie na de winterstop iéts meer omhoog gaat, kan hij wel eens een belangrijke sleutelspeler zijn in de strijd om lijfsbehoud.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 10

Gelijke spelen: 12

Doelcijfers: 41 (voor) en 51(tegen)

Grootste zege: Sparta - Vitesse 3-0 (7 mei), Sparta - Vitesse 3-0 (7 mei), Willem ll - Sparta 0-3 (6 november)

Gootste nederlaag: FC Utrecht - Sparta 4-0 (15 augustus), Sparta - Cambuur 0-4 (26 september)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen