Jansen weet negatief sentiment niet om te draaien bij Heerenveen

28 december 2021, 15:42

Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel VII van onze cluboverzichten: sc Heerenveen.

Een twaalfde plaats. Dat was het resultaat na een teleurstellend seizoen. Er moest iets veranderen in Friesland, daar was het bestuur het over eens. Maar wat? Waar normaliter vaak de trainer de deur wordt gewezen, mocht clubman Johnny Jansen blijven zitten. De rest van de technische staf vertrok wel, om toch een signaal af te geven. Ook na de eerste seizoenshelft van de nieuwe voetbaljaargang zijn er vraagtekens in en rondom het Abe Lenstra Stadion. De druk op de trainer is nog niet weg, terwijl de resultaten na achttien wedstrijden niet gek zijn.

De wedstrijden die op papier gewonnen moeten worden, leverden vaak ook de drie punten op. De teleurstelling en ergernis van de fans zit 'm vooral in de uitvoering. Jansen gaf bij zijn presentatie aan dat hij aanvallend voetbal wilde spelen om het stadion weer vol te krijgen. Dat lukt veel te weinig, al ligt dat mede aan de samenstelling van de selectie. Henk Veerman is geen spits die negentig minuten lang de tegenstander afjaagt en de gehuurde buitenspelers Filip Stevanovic en Anthony Musaba kunnen de ploeg nog niet wekelijks bij de hand nemen. Een veelzeggende statistiek: dit seizoen waren alle overwinningen met een verschil van één doelpunt.

Voorin is het grillig, waardoor de trainer veel heeft gehamerd op de achterhoede. Verdedigend staat het dan ook behoorlijk, maar de supporters willen meer spektakel en overtuiging zien. Ook tegen ploegen die lager geklasseerd staan, geven de Heerenveen-spelers de bal vaak aan de tegenstander en hopen ze toe te slaan in de omschakeling of door een individueel hoogstandje van Joey Veerman, die de regisseur is op het middenveld. Het is meteen het gevaar: wordt de middenvelder uitgeschakeld, dan wordt het voor de ploeg heel moeilijk om wedstrijden te winnen.

De middenvelder lijkt op weg naar Feyenoord. Het zal voor dubbele gevoelens zorgen bij Jansen, die zijn sterspeler ziet vertrekken, maar wel nieuwe spelers kan halen deze winter. Met een extra spits, een buitenspeler met rendement en een goede vervanger voor de Volendammer kan de trainer mogelijk wel van eigen kracht uitgaan en het voetbal laten zien wat hij de fans graag wil voorschotelen. Het lijkt de enige manier om zijn baan te redden, al is het de vraag of de trainer niet vecht tegen de bierkaai. Niet voor niets wordt Jon Dahl Tomasson, die de afgelopen twee seizoenen kampioen werd Malmö FF, steeds hardnekkiger gelinkt aan Heerenveen.

Het hoogtepunt: halve finale KNVB-Beker

Het jaar begon met een klinkende 3-0 overwinning op Feyenoord, wat bij de Rotterdammers het begin van een crisis was. De bom kwam in de havenstad helemaal tot uitbarsten toen de Friezen ook in de beker wisten te winnen. Tien minuten voor tijd keken Johnny Jansen en zijn mannen nog tegen een 1-3 achterstand aan, maar daarna veranderde alles wat de thuisploeg aanraakte in goud. Het leverde een spectaculaire 4-3 overwinning op en een ticket voor de halve finale. Daarin bleek Ajax uiteindelijk te sterk.

De beste aankoop: Milan van Ewijk

De tegenvaller: weer geen spits

Ruud van Nistelrooij, Klaas-Jan Huntelaar, Alfred Finnbogason, Afonso Alves. Noem de naam sc Heerenveen en je denkt aan de spitsen die furore hebben gemaakt. Inmiddels is dat juist het pijnpunt van de club. Vorig seizoen lukte het de ploeg niet om een tweede spits naar Friesland te halen en ook deze zomer bleef Henk Veerman de enige aanvalsleider in de selectie, ondanks dat Ferry de Haan met meer dan tien spitsen sprak. Extra pijnlijk, aangezien de Volendamse doelputenmaker de eerste seizoenshelft allesbehalve onomstreden was.

De doorbraak van: Rami Al Hajj

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 11

Gelijke spelen: 11

Nederlagen: 16

Doelcijfers: 41 (voor), 53 (tegen)

Grootste zege: sc Heerenveen – Feyenoord 3-0 (27 januari), sc Heerenveen- ADO Den Haag 3-0 (6 maart)

Grootste nederlaag: PEC Zwolle – sc Heerenveen 4-1 (26 februari)

Topscorer: Henk Veerman (12)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen