Van Beukema tot Barasi: de dode hoek van Pascal Jansen bij AZ

26 december 2021, 12:30

AZ gaat de transfermarkt op. De Alkmaarders willen een spits halen met meer diepgang, een type Myron Boadu. Coach Pascal Jansen is met zijn ploeg door een ijzersterke decembermaand nog altijd in de race om alle doelstellingen te behalen en denkt met aanwinsten van buitenaf de laatste stap te kunnen gaan zetten. Maar heeft de club niet gewoon meer in huis dan Jansen nu al gebruikt? En wordt het tijd dat Jansen dat gaat zien? Vier namen die zich in de dode hoek van de AZ-trainer bevinden.

Sam Beukema

Met de relatief trage verdedigers die AZ in huis heeft, zou het niet gek zijn als Beukema na de winterstop meer minuten gaat maken. Een jongen die iets anders brengt en ook een doelpunt kan maken, zo liet hij in de voorbereiding - waarin hij topscorer werd - zien. Pantelis Hatzidiakos (vijftien duels) en Bruno Martins Indi (achttien duels) scoorden dit seizoen nog niet in de Eredivisie en zijn bij dode spelmomenten nauwelijks een wapen. Kanttekening: Beukema ging tegen Ajax lelijk in de fout, door volledig onder een lange bal door te gaan die uiteindelijk in de 1-1 van Sébastien Haller resulteerde. Daarmee heeft hij zich niet dichter bij de basis geknokt, al zal het gebrek aan ritme hem niet erg hebben geholpen.

Yusuf Barasi

AZ wil in de winterstop een spits met diepgang halen, zo liet directeur voetbalzaken Max Huiberts weten. Is aanvaller Vangelis Pavlidis dan toch niet de ideale vervanger van de naar AS Monaco vertrokken Myron Boadu? Of wil Huiberts zijn trainer gewoon een extra optie geven? In het bekerduel met Heracles Almelo werd in ieder geval duidelijk dat AZ al zo'n type aanvaller in huis heeft. Yusuf Barasi mocht een kwartier voor tijd invallen en maakte een onbevangen indruk. Na een pijlsnelle uitbraak maakte hij vijf minuten voor tijd zijn eerste treffer in Alkmaarse dienst en niet veel later was hij met een vergelijkbare actie opnieuw dicht bij een doelpunt.

Waar men in Alkmaar de afgelopen jaren volop kon genieten van spelers uit de eigen jeugdopleiding die zich op het grote podium lieten gelden, blijven de opvolgers van Boadu, Calvin Stengs (OGC Nice) en Teun Koopmeiners (Atalanta) voorlopig uit beeld. Misschien heeft Jansen Barasi toch onderschat of vindt hij hem met zijn achttien jaar nog niet rijp voor het échte werk. De jonge aanvaller heeft in ieder geval laten zien dat de coach toch minimaal rekening met hem moet houden en dat een invalbeurtje van een kwartier toch wel wat aan de magere kant is.

Mohamed Taabouni

Dat is niet alleen risicovol voor zijn ontwikkeling, maar ook omdat het Marokkaans-Nederlandse talent in Alkmaar over een aflopend contract beschikt. Taabouni nú de kans geven, zou wel eens kunnen resulteren in een dubbel succes. Er moet een reden zijn waarom Jansen hem structureel links laat liggen, maar dat hij een speler is die een creatieve vonk in zijn spel heeft, is bij de beloftenploeg al lang en breed duidelijk geworden.

Hobie Verhulst

Dit is misschien een naam die je niet één, twee, drie verwacht. Maar Hobie Verhulst (28) liet aan het begin van het seizoen zien een uiterst betrouwbare doelman te zijn. Na het vertrek van Marco Bizot naar Stade Brest, hadden de Alkmaarders nog geen geschikte opvolger in huis gehaald. Verhulst, jeugdexponent van de club, greep zijn kans en mocht bij de start van het seizoen het Noord-Hollandse doel verdedigen. Dit deed hij overtuigend. Waar Verhulst in zijn carrière vrijwel alleen nog maar in Keuken Kampioen Divisie-stadions speelde, onderscheidde hij zich meteen voor zestigduizend supporters op Celtic Park met een aantal wereldreddingen. Daardoor hield hij AZ in de race voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League, die uiteindelijk niet werd gehaald.

Verhulst heeft niet het cv voor een eerste doelman van AZ, maar zijn prestaties in de zomer waren goed. Met de toch twijfelachtig overkomende doelman Peter Vindahl Jensen, zou het zomaar eens kunnen dat Jansen zich in de tweede seizoenshelft genoodzaakt voelt om terug te grijpen op de rust van Verhulst. Hoewel Vindahl zich een goed meevoetballende keeper heeft getoond, oogt het op de lijn toch allemaal niet zo denderend. Als AZ straks in een fase komt waarin niet het voetbal maar enkel de punten tellen, zou Verhulst wel eens een welkome wijziging kunnen zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen