Dit waren de beste Nederlanders in het buitenland in 2021

28 december 2021, 14:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het voetbaljaar 2021 zit er in de meeste landen op. Het was een jaar waar enkele Nederlandse spelers in het buitenland niet aan de verwachtingen voldeden, maar waar tegelijkertijd andere spelers juist verrasten. FCUpdate.nl zette de tien best presterende Nederlanders in het buitenland van 2021 op een rijtje. 

10. Teun Koopmeiners

Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners; de 'gouden generatie' van AZ vloog deze zomer uit. Slechts één van hen stond er bij zijn nieuwe club vrijwel direct, en dat oud-aanvoerder Koopmeiners dat was, is misschien ook geen toeval. In Italië is men onder de indruk van de 23-jarige middenvelder. Wie weet hoe ver hij het in 2022 kan schoppen.

9. Wout Weghorst

Het was mede dankzij de inbreng van Wout Weghorst dat VfL Wolfsburg dit jaar de Champions League wist te bereiken. Twintig goals maakte hij vorig seizoen, waarmee alleen Robert Lewandowski, André Silva en Erling Haaland hem op de Duitse topscorerslijst voorbleven. De reden dat hij niet hoger op deze lijst staat, is uiteraard het tegenvallende huidige seizoen. Toch was de clubtopscorer ook dit seizoen nog goed voor zes treffers in vijftien wedstrijden. Al met al geen onaardig jaar Weghorst, die daarin ook nog even zijn eerste Oranje-goals meepikte. 

8. Virgil van Dijk

Virgil van Dijk is waarschijnlijk niet de meest logische naam in een lijstje over het afgelopen kalenderjaar. De verdediger maakte immers in augustus pas zijn eerste minuten van 2021. Maar Van Dijk is terug, en dan ook echt terug. De verdediger speelt weer net zo sterk als voorheen en ook Liverpool draait weer zoals het deed voor zijn zware blessure. De manier waarop hij is teruggekomen, is absoluut een plek in deze lijst waard.

7. Matthijs de Ligt

6. Denzel Dumfries

Dat Denzel Dumfries klaar was voor een stap, was duidelijk. Zeker na het afgelopen EK, waar hij in een verder tegenvallend Oranje de absolute uitblinker was. De vraag was echter of de stap naar Italiaans landskampioen Inter de juiste was. Met het vertrek van Achraf Hakimi had hij immers grote schoenen te vullen. Helemaal vanzelf ging het niet, maar inmiddels kunnen we toch wel stellen dat Dumfries zich ook in de top van de Serie A bewezen heeft. Met liefst drie goals in december sloot hij 2021 bovendien geweldig af.

5. Mark Flekken

"Wie?", vroeg een groot deel van Nederland zich af toen bondscoach Louis van Gaal begin september aangaf Mark Flekken op de radar te hebben. Het is immers pas de eerste keer dat de doelman die al in 2009 Roda JC inruilde voor een avontuur in Duitsland, vaste eerste keeper is in de Bundesliga. Toch doet hij het alsof hij er al jaren staat. Flekken is samen met Manuel Neuer de minst gepasseerde keeper in Duitsland en hielp zijn ploeg daarmee aan een verrassende derde plaats op de ranglijst. Een debuut in Oranje heeft het hem nog niet opgeleverd, maar een plekje in deze lijst verdient hij zeker.

4. Noa Lang

3. Memphis Depay

Twijfels waren er afgelopen zomer zeker toen Memphis Depay zijn rol als aanvoerder en topscorer in Lyon verruilde voor een avontuur bij FC Barcelona. Al helemaal toen Lionel Messi vertrok en er nog meer ogen op hem gericht waren. Inmiddels kan wel gesteld worden dat de spits met die druk kan omgaan. Ook in Camp Nou groeide hij uit tot sterkhouder en schoot hij zich ondanks alle hectiek om de club heen rustig naar de bovenkant van de Spaanse topscorersklassement. Het is te hopen dat hij snel terugkeert van zijn blessure om de ploeg in nood weer omhoog te loodsen. 

2. Stefan de Vrij

Stefan de Vrij is zelden de meest opvallende speler, maar intussen wel al jaren een vaste kracht in de achterhoede van Internazionale. Afgelopen zomer kwam zijn periode daar tot een hoogtepunt; de negenjarige Juventus-hegemonie werd doorbroken en Inter pakte de eerste Scudetto sinds 2010. Als de centrale man in de minst gepasseerde verdediging van de Serie A mag ook De Vrij daar absoluut de credits voor krijgen.

1. Arnaut Danjuma

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen