Chagrijn bij Feyenoord maakt plaats voor spelvreugde

30 december 2021, 12:30

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel XIV: Feyenoord.

Het contrast tussen de eerste en de tweede helft van 2021 had bij Feyenoord niet groter kunnen zijn. Het begon al in januari, toen de club met nederlagen tegen Ajax, AZ en sc Heerenveen de titelrace definitief uit handen gaf. Feyenoord lag al uit Europa en werd in februari ook nog door Heerenveen uit de beker geknikkerd. De spanningen tussen trainer Dick Advocaat en de spelersgroep liepen op en iedereen in Rotterdam-Zuid snakte naar de zomerstop. Het chagrijn was groot in De Kuip.

Maar zoals altijd maakte het chagrijn in de zomer plaats voor nieuwe hoop. Arne Slot nam het stokje over van Advocaat en met zijn komst werd er flink doorgeselecteerd. Vele oudgedienden als Nicolai Jørgensen, Eric Botteghin en Leroy Fer vertrokken transfervrij en dus moest technisch directeur Frank Arnesen flink aan de bak om een nieuwe selectie samen te stellen. Daar kwam nog bij dat de club door de coronacrisis zwaar getroffen was en maar nauwelijks iets te besteden had.

Uitgerekend aartsrivaal Ajax hielp Feyenoord aan de benodigde miljoenen door Steven Berghuis over te nemen. De veelbesproken transfer van de aanvoerder en topscorer was een pijnlijke, maar wel een die de club in staat stelde om de markt op te gaan. Via de vernieuwde scouting van Feyenoord kwamen onbekende namen als Gernot Trauner en Fredrik Aursnes naar De Kuip, spelers die een directe versterking bleken voor de club. Ook huurlingen Guus Til en Cyriel Dessers lieten zich met hun belangrijke doelpunten direct gelden.

Zo komen we tot het contrast met het vorige seizoen, want met dit volledig herbouwde elftal heeft Slot de spelvreugde doen terugkeren bij Feyenoord. Waar Advocaat en zijn spelersgroep het zelden eens waren over de speelwijze, lijken zowel spelers als supporters plezier te halen uit het voetbal dat de nieuwe trainer op de mat wil leggen. Niet in de laatste plaats omdat dit gepaard gaat met resultaten. Feyenoord draait bovenin mee in de Eredivisie en overwinterde voor het eerst in zeven jaar in Europa. Als de ploeg deze lijn na de winter kan doortrekken, kan het wel eens een heel mooi seizoen worden.

{image[351137][right-half][]}Het hoogtepunt: succes in Europa

Fred Rutten was in 2014/15 de laatste trainer die met Feyenoord overwinterde in Europa. Zeven jaar geleden dus, maar onder Arne Slot lukte het dan eindelijk weer. Weliswaar in de nieuw ingevoerde Conference League, maar met de landskampioenen van Tsjechië (Slavia Praag) en Israël (Maccabi Haifa) en een subtopper uit de Bundesliga (Union Berlin) speelde Feyenoord een poule die ook in de Europa League niet had misstaan. Daarin als ongeslagen koploper eindigen was dan ook een knappe prestatie. In 2015 strandde het Europese avontuur in de achtste finales. Hoe is dat dit seizoen?

Beste aankoop: Gernot Trauner

Slechts één miljoen euro betaalde Feyenoord voor deze tot voor kort onbekende verdediger. Een 29-jarige speler die zijn hele leven in de Oostenrijkse Bundesliga had gevoetbald. Dat kon nooit een speler voor de top van de Eredivisie zijn, luidde al snel het oordeel. Maar Trauner had er niet lang voor nodig om het ongelijk te bewijzen. De mandekker is betrouwbaar, wint zijn duels, vindt de oplossing vooruit en is zelden op foutjes te betrappen. Al vanaf zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord presenteerde hij zich als een belangrijke schakel in het elftal en de speelwijze van Arne Slot.

{image[350852][left-half][]}De tegenvaller: Alireza Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh leek eveneens een voltreffer te zijn. Ook de Iraniër, die men in Nederland zich nog herinnerde als de Eredivisietopscorer in zijn tijd bij AZ, kostte Feyenoord slechts één miljoen euro. De verwachtingen waren hoog en werden nog hoger na enkele goede optredens in de voorrondes van de Conference League. Daar kon hij vervolgens echter niet aan voldoen. De aanvaller raakte in een fikse vormdip en verloor zelfs zijn basisplaats. Dat het er nog in zit bij Jahanbakhsh lijkt duidelijk. De vraag is alleen of het er na de jaarwisseling wél uit gaat komen.

De doorbraak van: Kökcü als 'zes'

Van een doorbraak kunnen we niet helemaal spreken, want Kökcü is al sinds 2019 basisspeler bij Feyenoord. Dat hij talent heeft, daar was iedereen het in die periode wel over eens. Dat hij niet altijd leverde echter ook. Als 'nummer tien' was Kökcü de afgelopen twee seizoenen telkens bij slechts zes goals betrokken. Ook Arne Slot zal dat een te laag rendement hebben gevonden; hij koos voor een andere rol voor de twintigjarige middenvelder. Als spelbepaler lager op het veld lijkt Kökcü zijn belofte dit seizoen eindelijk waar te maken. Het leverde hem al een basisplaats in de Turkse nationale ploeg en interesse uit diverse grote competities op. Feyenoord kan ongetwijfeld veel verdienen aan de nog altijd jonge Kökcü, maar zal hem voorlopig toch ook nog even binnenboord willen houden.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 20

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 9

Doelcijfers: 77 voor, 41 tegen

Grootste zege: Feyenoord - VVV-Venlo 6-0 (6 maart)

Grootste nederlaag: sc Heerenveen - Feyenoord 3-0 (27 januari), Feyenoord - Ajax (0-3)

Topscorer: Bryan Linssen (17 goals)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen