Willem II moet na hectisch jaar nieuwe degradatiezorgen weren

27 december 2021, 08:46

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel V: Willem II.

Willem II heeft op z'n zachtst gezegd een hectisch jaar achter de rug. Een jaar dat voor een groot deel in het teken stond van degradatiezorgen. In januari werd trainer Adrie Koster al weggestuurd wegens de aanhoudende slechte resultaten. Zeljko Petrovic moest de club in de Eredivisie houden, maar ook hij kende een moeizame start. Na een - zoals later bleek cruciale - 2-0 zege op FC Emmen gingen de Tilburgers met grote cijfers onderuit tegen Feyenoord (5-0) en FC Utrecht (0-6).

Het was inmiddels al februari en de problemen namen in Tilburg alleen maar toe. Toch knokte de ploeg zich in de weken die volgden naar de broodnodige punten en op de allerlaatste speeldag speelde Willem II zich veilig. Een jaar nadat de ploeg feest kon vieren vanwege het behalen van Europees voetbal, werd nu lijfsbehoud in de Eredivisie gevierd. De ontlading zal minstens zo goed hebben gevoeld. Het was overigens het laatste feest dat clubicoon Jordens Peters als voetballer mee zou vieren; hij zette in dezelfde week een punt achter zijn loopbaan.

Ook voor Petrovic hield zijn avontuur in Tilburg hier op. De club besloot niet met hem door te gaan en koos voor toenmalig RKC-trainer Fred Grim als verrassende opvolger. De start van de nieuwe hoofdcoach verliep allesbehalve rustig. Zo werden de laatste weken van de voorbereiding ruw verstoord door een corona-uitbraak binnen de club en leidden een wanprestatie, een blessure en een schorsing ertoe dat Willem II al in speelronde vier een beroep moest doen op de vierde keeper. Ondanks dat alles waren de resultaten goed en na vijf zeges in de eerste zeven wedstrijden kon de club zelfs spreken van de beste seizoensstart ooit in de Eredivisie.

En zo kunnen we ook dit seizoen weer spreken van hoge pieken en diepe dalen bij Willem II. Want hoe goed het in die eerste weken ook ging; inmiddels is er sinds die zevende wedstrijd (2-1 winst op PSV) geen wedstrijd meer gewonnen. De Tilburgers werden door RKC Waalwijk uit het bekertoernooi geknikkerd en zetten vervolgens een reeks van acht nederlagen op rij neer. Het is te hopen dat de resultaten na de winterstop snel beter worden. Zo spannend als in mei zal de club het niet nog eens willen maken.

Het hoogtepunt: handhaving

Beste aankoop: Timon Wellenreuther

"Joris, mag ik een keeper?", zongen supporters van Willem II cynisch, nadat Robbin Ruiter opnieuw geen sterke indruk maakte tijdens de 0-4 nederlaag tegen Feyenoord. De markt was nog open en een keeper kwam er dan ook. Timon Wellenreuther keerde na een jaar bij Anderlecht op huurbasis terug in Tilburg. De Duitser hield in zijn eerste twee wedstrijden direct de nul, waardoor Willem II weer wat broodnodige punten kon bijschrijven. Toegegeven, de laatste weken slopen er zeker fouten in, maar de terugkeer van Wellenreuther heeft de club zeker goed gedaan.

{image[352032][left-half][]}De tegenvaller: het centrale duo

Eerst Fortuna Sittard, op twee SC Cambuur en daarna volgt Willem II als het gaat om het grootste aantal tegendoelpunten in de Eredivisie. 36 waren dat er voor de Tilburgers. Het zijn dan ook vooral de deze zomer aangetrokken centrale verdedigers die vooralsnog niet brengen wat verwacht werd. Emil Bergström werd gehuurd van FC Utrecht en moest de nodige ervaring met zich meebrengen. Als onbekendere naam kwam de Noor Ulrik Jenssen transfervrij over van FC Nordsjaelland. Laatstgenoemde vormde eerst nog het centrum met Freek Heerkens, maar toen hij geblesseerd raakte en Bergström zijn plek innam, werd het al snel aanzienlijk minder. De twee zijn uiteraard niet de enige schuldigen, maar een sterke indruk hebben ze zelden gemaakt.

De doorbraak van: Wesley Spieringhs

Inmiddels negentien jaar, geboren in Goirle op een steenworp afstand van het Koning Willem II Stadion en al sinds 2012 spelend in het shirt van de Tricolores. In een troosteloze fase in het seizoen was de doorbraak van middenvelder Wesley Spieringhs rond de vorige jaarwisseling zeer welkom. "Ik ben eigenlijk de enige supporter die er dit seizoen bij mag zijn", omschreef hij zijn eerste wedstrijden in het betaald voetbal - allemaal in lege stadions - treffend. In die wedstrijden was hij een van de weinige spelers bij de Tilburgers die wel positief opvielen. Het is dan ook extra zuur dat een zware knieblessure hem dit seizoen langs de kant houdt.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 11

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 20

Doelcijfers: 42 voor, 74 tegen

Grootste zege: ADO Den Haag - Willem II 1-4 (13 mei), Vitesse - Willem II 0-3 (22 augustus)

Grootste nederlaag: Willem II - FC Utrecht 0-6 (19 februari)

Topscorer: Kwasi Wriedt (10 goals)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen