Hoe technisch directeur Arnesen Feyenoord naar zijn hand zette

28 december 2021, 15:41   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het jaar 2021 betekende voor Feyenoord een grote omslag in zowel de speelstijl als de sportieve resultaten. Grotendeels wordt dit - niet onterecht - op het conto van trainer Arne Slot geschreven. Daarachter gaat echter nog een proces schuil, ingezet door technisch directeur Frank Arnesen. Wat is zijn aandeel in de ontwikkelingen bij Feyenoord?

Bijna twee jaar geleden begon Frank Arnesen aan zijn nieuwe functie als technisch directeur van Feyenoord. Zijn plannen waren ambitieus. Tijdens zijn presentatie gaf hij aan de selectie, de staf, de scouting en de jeugdopleiding naar zijn hand te willen zetten. Met die vier pijlers ging hij aan de slag en heeft hij in twee jaar tijd inderdaad veel veranderd.

Staf

De aanstelling van Arne Slot is uiteraard een van de beste voorbeelden, maar daarover later meer. Arnesen heeft immers niet direct na zijn aantreden de bezem door de staf van Feyenoord heen gehaald. Integendeel: de contracten van toenmalig trainer Dick Advocaat en zijn staf werden met een jaar verlengd. Gek was dat niet. Vanaf het moment dat de ervaren trainer het stokje overnam, waren de prestaties van Feyenoord uitstekend. De Rotterdammers bereikten de bekerfinale en mengden zich zelfs weer in de titelrace. Tot corona om de hoek kwam kijken en de competitie stil kwam te liggen. De onzekerheid die de pandemie met zich mee bracht was eveneens een reden om in te zetten op continuïteit binnen de staf.

In samenwerking met Slot werd er in de technische staf verder doorgeselecteerd. Clubicoon John de Wolf bleef aan als assistent-trainer, maar Cor Pot werd vervangen door Slots voormalig assistent bij AZ, Marino Pusic. Koen Stam, die ook tijdelijk assistent was, werd als Head of Methodology samen met hoofd jeugdopleiding Rini Coolen verantwoordelijk het implementeren van de spelopvattingen van Slot bij de jeugdploegen van Feyenoord. Daarbij hielp ook Sipke Hulshoff, eveneens een oude bekende van de hoofdtrainer, die Feyenoord Onder 21 onder zijn hoede ging nemen.

Jeugdopleiding

Met dat laatste hebben dus ook binnen de jeugdopleiding serieuze hervormingen plaatsgevonden. Het contrast is dan ook groot met 2019, het laatste jaar vóór de aanstelling van Arnesen. Destijds verschenen er kritische artikelen over de gang van zaken binnen de Academy. Zo schreef het NRC over een 'verziekte en onveilige sfeer', waarbij de oudere trainers vernieuwing tegenhielden. Die vernieuwing heeft Arnesen er dus toch doorheen weten te drukken. Daarbij maakte hij overigens gebruik van een extern bureau, gespecialiseerd in de structuren van sportorganisaties. Met die ontwikkelingen zou Slot in staat moeten worden gesteld om meer gebruik te maken van de jeugdopleiding.

Scouting

Meer succes had Arnesen op de transfermarkt, al vonden de echte voltreffers allemaal afgelopen zomer plaats. Dat had een reden, want pas in juli 2021 was het scoutingsapparaat van Feyenoord eindelijk compleet. Uiteraard leefde ook de plannen voor die renovatie al langer, maar het duurde dus even voor deze voltooid was. "Scouting? Volgens mij hebben we helemaal geen scouting", was een pijnlijke uitspraak van Advocaat in januari van dit jaar. Deze deed hij overigens kort nadat Lucas Pratto in Rotterdam was gearriveerd, wiens huurtransfer als een enorme misser de geschiedenisboeken in zou gaan.

Inmiddels is dat dus anders. De scouts die bij Feyenoord rondliepen werden weggestuurd of zijn vrijwillig vertrokken, tot het punt dat Feyenoord in februari geen enkele fulltime scout meer in dienst had. Vanaf daar begon Arnesen met het neerzetten van zijn eigen mensen en inmiddels klinken geregeld verhalen over jonge talenten die bij Feyenoord op de radar zijn verschenen. Uiteraard zijn ook in de huidige selectie de gevolgen van de vernieuwing van het scoutingsapparaat zichtbaar.

Selectie

Ook hier ging overigens het nodige voorwerk aan vooraf. Niet alleen moest de scouting op poten worden gezet, ook moest er in eerste instantie flink worden doorgeselecteerd. Zo werd afscheid genomen van spelers als Nicolai Jørgensen, Leroy Fer en Eric Botteghin, grootverdieners die niet (meer) konden brengen wat van ze verwacht werd. Ook veel andere spelers voor wie geen toekomst meer was, konden op zoek naar een nieuwe club. Denk aan namen als Sven van Beek, Bart Nieuwkoop en Wouter Burger.

En dan was er natuurlijk nog de pikante transfer van Steven Berghuis naar aartsrivaal Ajax. Eentje waar Arnesen door een clausule in het contract van de aanvoerder pijnlijk genoeg niet omheen kon, maar tegelijkertijd een die hem in staat stelde om de eerdergenoemde namen naar Rotterdam te halen. Zo beleefde de technisch directeur afgelopen zomer zonder twijfel zijn succesvolste transferwindow tot nu toe met Feyenoord. Waar eerdere aankopen als Robert Bozeník, Joao Teixeira en Mark Diemers het (nog) niet hebben laten zien, bezorgde hij Slot nu een selectie die hem in staat stelde zijn beoogde speelstijl naar het veld te vertalen. De krapte daarvan is vooralsnog het voornaamste kritiekpunt, maar met de door Arnesen gecreëerde omstandigheden zal ook daar deze winter iets aan gedaan worden.

En nu?

Terwijl Arnesen ongetwijfeld al druk bezig is met de naderende transferwindow, rijst er in De Kuip nog een andere vraag: blijft de technisch directeur zelf ook na dit seizoen voor Feyenoord werken? Zijn contract loopt komende zomer af en de gesprekken over een nieuwe verbintenis zijn uitgesteld tot na de jaarwisseling. De signalen lijken nog wel positief, al zal Arnesen eerst meer willen weten van de plannen van de nieuwe algemeen directeur Dennis te Kloese. Op basis van de afgelopen twee jaar zal men bij Feyenoord in ieder geval hopen dat hij voor een langer verblijf kiest.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen