NEC camoufleert stadionproblematiek met geweldige prestaties

25 december 2021, 07:30

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel I: NEC.

Voor de Nijmegenaren is 2021 een jaar om met veel plezier op terug te kijken. Tenminste: als we naar het succes op het veld kijken. In het voorjaar promoveerden de Nijmegenaren naar de Eredivisie, door in de play-offs te winnen van NAC Breda. Een prestatie die toch velen niet hadden verwacht, daar in de Eerste Divisie ploegen als FC Volendam, De Graafschap en dus ook NAC Breda grotere kansen werden toegedicht. Toch flikte de ploeg van coach Rogier Meijer het. Jonathan Okita maakte in Breda – waar NAC door velen als favoriet werd gezien – kort voor tijd de bevrijdende 1-2, met een groot feest in Nijmegen tot gevolg.

Het zat NEC in de slotfase van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie mee. Maar in de Eredivisie bewees de ploeg direct niet het lachertje te hoeven zijn. Hoewel NEC begon met een forse 5-0 nederlaag in Amsterdam tegen Ajax, herpakte het team zich knap. Er werd thuis gewonnen van PEC Zwolle (2-0) en uit volgde een knappe zege bij Heracles Almelo (0-1). Na twaalf wedstrijden vond NEC zich terug op een fraaie achtste positie. Slechts een plekje hoger dan waar de Nijmegenaren zich in de winterstop bevinden: positie negen. Toch wilde Meijer nog niet spreken van een nieuwe doelstelling, handhaving is nog steeds prioriteit voor NEC.

Daartegenover is 2021 voor NEC ook het jaar van de nogal wrange derby tegen Vitesse. Er was de nederlaag en het gedoe buiten het stadion met rellende supporters. Maar bovenal ontsnapte Nijmegen op die dag aan een ramp, nadat het onderste deel van het Vitesse-vak instortte. Een container die onder het vak stond geparkeerd, bracht redding en kon voorkomen dat de constructie met daarop hossende supporters de gracht in zou storten. Na inspectie bleek dat er constructiefouten waren gemaakt bij de bouw van het stadion. NEC zocht een alternatieve locatie om de thuisduels te spelen, maar nadat de coronamaatregelen voetbal met publiek weer verboden, hoefde dat niet meer.

Het hoogtepunt: de promotie naar de Eredivisie

Al zou de eerste seizoenshelft in die Eredivisie ook best wel één groot hoogtepunt kunnen worden genoemd. Voor NEC was het echter bittere noodzaak om na vier seizoenen weer terug te keren naar het hoogste niveau. En zo te voorkomen dat supporters, sponsoren en andere betrokkenen rond de club zouden afhaken. Hoewel NEC het hele seizoen in de subtop bungelde en uiteindelijk op de zevende positie eindigde, waren de Nijmegenaren de gelukkige derde. Samen met Cambuur en Go Ahead Eagles, de nummers één en twee in de reguliere competitie, werd de Eredivisie gehaald.

De beste aankoop: Lasse Schöne

De tegenvaller: Calvin Verdonk

Linksback Calvin Verdonk werd door NEC deze zomer op huurbasis binnengehengeld van het Portugese Famalicão. Een groot succes is het echter nog niet geworden voor de voormalig Feyenoorder, die bij de Rotterdammers al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte in het eerste elftal. Verdonk kreeg in de laatste wedstrijd voor de winterstop, tegen Willem II (0-1 winst), eindelijk weer een basisplaats van Meijer. Zijn prestaties tijdens die wedstrijd, stonden symbool voor zijn seizoen. Verdonk was onrustig aan de bal en werd volledig overlopen door Ché Nunnely. Verdonk zal na de winterstop uit een ander vaatje moeten tappen, wil hij een grotere bijdrage leveren aan de ploeg.

De doorbraak van: Mattijs Branderhorst

Dat klinkt misschien gek: een 27-jarige doelman die al eerder Eredivisie-ervaring opdeed bij Willem II tot doorgebroken speler uitroepen. Zeker ook omdat Branderhorst de afgelopen jaren ook al de eerste keus was in Nijmegen. Toch heeft de doelman in de Eredivisie nu laten zien dat hij het niveau aankan. Waar hij bij Willem II zijn plek snel kwijt was aan andere keepers, lijkt men in Nijmegen veel vertrouwen in hem te hebben. Branderhorst is geen grootse keeper die bulkt van het talent, maar wel iemand die op dit moment alles uit zijn loopbaan haalt en met zijn stabiele optredens bijdraagt aan het goede seizoen van NEC.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 18

Zeges: 7

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 7

Doelcijfers: 24 voor, 26 tegen

Grootste zege: 3-0 tegen FC Groningen (31 oktober)

Grootste nederlaag: 5-0 tegen Ajax (14 augustus)

Topscorer: Ali Akman (5 goals)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen