Fortuna Sittard toonde een knap, maar ook spuuglelijk gezicht

Fortuna Sittard toonde een knap, maar ook spuuglelijk gezicht

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

28 december 2021 – Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel VII van onze cluboverzichten: Fortuna Sittard.

Bij geen club in de Eredivisie was het contrast tussen de eerste en laatste maanden van 2021 zo groot als bij Fortuna Sittard. De Limburgers zetten onder de nieuwe coach Sjors Ultee, die de door hemzelf ontslagen Kevin Hofland opvolgde, een indrukwekkende winstreeks neer. Het degradatiespook werd uit Sittard verdreven. Deelname aan Europees voetbal was na de opmars zelfs ineens mogelijk, maar na drie duels op rij zonder zege aan het einde van de rit eindigde Fortuna 'slechts' op de elfde plaats.

Het is alsof de ploeg van Ultee die magere eindreeks dit seizoen heeft voortgezet. Sinds de start van de nieuwe campagne won Fortuna nog maar drie wedstrijden en speelde het vier keer gelijk. Fortuna bezet daardoor de voorlaatste plaats in de Eredivisie, met een achterstand van vijf punten op de veilige nummer vijftien RKC Waalwijk. Hoewel hekkensluiter PEC Zwolle (6 punten) wel uit het zicht lijkt, is er genoeg reden tot zorg bij de rijke en ambitieuze Limburgers.

Zo veel zorg, dat er de laatste weken geregeld aan de stoelpoten van de voorheen zo geroemde Ultee werd gezaagd. "Vijf keer op rij verliezen, er zijn trainers voor minder ontslagen. Ik houd er rekening mee", stelde de realistische oefenmeester begin december tegenover ESPN. Een 0-1 zege op concurrent PEC Zwolle zorgde voor uitstel van executie, waardoor Ultee tóch de Kerst haalde. De kans is echter levensgroot dat de beleidsbepalers van Fortuna in de winterstop gaan bekijken of er nog voldoende draagvlak is voor een langer verblijf van de jonge trainer.

Zijn er dan helemaal geen strohalmen voor Fortuna? Zeker wel. Spelers als Zian Flemming en Mats Seuntjens kunnen moeiteloos mee in de middenmoot van de Eredivisie, terwijl ook Yanick van Osch, Mickaël Tirpan en George Cox betrouwbare spelers zijn. Bovendien is Fortuna een club die financieel in staat is om te investeren in de winterstop. Het 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht van vorige week bood perspectief. Er is echter meer nodig om het negatieve sentiment te verdrijven.

Het hoogtepunt: twee keer 3-0 
Ook na de jaarwisseling presteerde Fortuna wisselvallig, maar werden er beduidend meer wedstrijden gewonnen dan verloren. Na een 0-3 overwinning op bezoek bij latere degradant ADO Den Haag nam Fortuna definitief afscheid van de gevarenzone, terwijl een 3-0 zege op FC Twente een week later zelfs deelname aan de play-offs voor Europees voetbal mogelijk maakte. Tegen de Enschedeërs speelde Lisandro Semedo met twee treffers de absolute hoofdrol.

De beste aankoop: Mickaël Tirpan
De in januari van Kasimpasa overgenomen Tirpan ontpopte zich vooral in zijn eerste maanden als speler van Fortuna Sittard als absolute aanwinst. Dit seizoen is de inbreng vanwege blessureleed beperkt voor de Belg, maar toch zal Fortuna blij zijn dat het de rechtsback in de zomer voor drie jaar vastlegde. Tirpan werd begeerd door andere clubs, maar koos voor de warmte die Fortuna hem bood. De back is naast het veld eveneens een druk man: de publiekslieveling is mantelzorger voor zijn zieke vriendin, die lijdt aan MS.

De tegenvaller: Deroy Duarte
Stond bij Sparta bekend als een van de grootste talenten en vertrok afgelopen zomer transfervrij van Rotterdam naar Sittard. Degradatievoetbal blijkt echter niet bepaald besteed aan de jonge en technisch vaardige middenvelder. Duarte heeft weliswaar een basisplaats, maar kan nog onvoldoende zijn stempel drukken op het spel. Wellicht dat hij na de winterstop zijn dolende ploeg bij de hand kan nemen.

De doorbraak van: Tijjani Noslin
Het verhaal leest als een sprookje: afgelopen seizoen speelde hij nog bij de amateurs van DHSC onder Wesley Sneijder en met Mounir El Hamdaoui. Noslin werkte bij de Subway om rond te komen en kreeg in de zomer op amateurbasis een kans bij TOP Oss. Fortuna Sittard kaapte hem daar weg en gunde hem zijn debuut tegen Willem II. De aanvaller tekende direct voor zijn eerste profdoelpunt en hielp zijn ploeg aan een 1-1 gelijkspel. De 22-jarige spits kwam al veertien keer in actie in de Eredivisie.

Eredivisie-cijfers[/h2]

Duels: 38
Zeges: 12
Gelijke spelen: 5
Nederlagen: 21
Doelcijfers: 49 (voor), 72 (tegen)
Grootste zege: ADO Den Haag - Fortuna Sittard 0-3 (25 april), Fortuna Sittard - FC Twente 3-0 (1 mei)
Grootste nederlaag: Ajax - Fortuna Sittard 5-0 (22 december)
Topscorer: Mats Seuntjens (12)

Reacties

gerelateerd