Knap RKC liet het voetbal in 2021 een ware overwinning vieren

26 december 2021, 19:00

Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel IV van onze cluboverzichten: RKC Waalwijk.

Afgelopen zomer vierde het voetbal een ware overwinning. Niet betonvoetbalclubs als VVV-Venlo en ADO Den Haag wisten zich te handhaven in de Eredivisie, maar het vrolijkstemmende en frivole RKC Waalwijk. De Brabanders domineerden veel wedstrijden, waren soms wat naïef, maar eindigden uiteindelijk op de keurige vijftiende plaats. Een razendknappe prestatie van de Waalwijkers, die over een begroting van het niveau subtop Keuken Kampioen Divisie beschikken.

Nee, het is nog te vroeg om te zeggen dat RKC zich ook dit seizoen zomaar veilig gaat spelen. Daarvoor is de concurrentie te fors en zijn de middelen te beperkt. RKC staat op een veilige plaats, met slechts drie punten meer dan nummer zestien Sparta. Maar waar wordt geapplaudisseerd voor de landstitel van Ajax of de sterke terugkeer van SC Cambuur, presteert RKC Waalwijk pas écht boven haar kunnen.

Het hoogtepunt: direct veilig gespeeld

Iedereen die RKC liefheeft, zal er voor hebben getekend. In de voorlaatste speelronde van vorig seizoen speelde RKC zich al veilig door FC Twente met 2-1 te verslaan. Alleen een monsterscore bij de concurrenten kon dat op de slotdag nog dwarsbomen, maar een wonder bleef uit. Na de overwinning op bezoek in Enschede kwam RKC op een aantal van dertig punten. Regelmatig was dat niet genoeg voor handhaving, maar de Waalwijkers speelden zich op indrukwekkende wijze veilig.

De beste aankoop: Michiel Kramer

De tegenvaller: Joel Pereira

Het komt niet vaak voor dat RKC shopt bij een grootmacht als Manchester United. Afgelopen zomer bewoog het Joel Pereira tot een overstap naar de Eredivisie-kelder, een transfer die alleen al door zijn verleden veel verwachtingen schiep. Pereira keepte drie duels in de hoofdmacht van Manchester United, maar stond pas tweemaal onder de lat bij RKC. Een hernia houdt hem sinds de derde speelronde aan de kant.

De doorbraak van: Ayman Azhil

De Marokkaanse Duitser Ayman Azhil heeft voorlopig een basisplaats te pakken in Waalwijk. De controleur wordt gehuurd van Bayer Leverkusen en pendelt dit seizoen tussen de bank en de basis. Vorig seizoen werd hij ook al gehuurd, maar destijds stokte de teller op ruim 1.000 minuten. Dit jaar krijgt hij een stuk meer kansen: hij stond al 1.132 minuten tussen de lijnen.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 7

Gelijke spelen: 13

Nederlagen: 18

Doelcijfers: 39 (voor), 59 (tegen)

Grootste zege: RKC Waalwijk - Heracles 3-0 (21 februari)

Grootste nederlaag: RKC - Ajax 0-5 (21 november)

Topscorer: Jens Odgaard (7)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen