Ongekend slecht einde van 2021 tussen Sparta en RKC Waalwijk

23 december 2021, 23:02

Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk hebben het kalenderjaar 2021 afgesloten met een zeer matige wedstrijd. Voor de Rotterdammers gold dat er gewonnen moest worden, maar zover kwam het niet: 1-1. RKC Waalwijk pakte via Jens Odgaard een cadeautje uit in de eerste helft. Sparta maakte nog voor rust gelijk en had vervolgens nog voldoende tijd om de winnende te maken, maar die zat er dus niet in. Zodoende sluit Sparta een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft af met een punt waar het eigenlijk helemaal niets aan heeft.

Een do-or-die- en alles-of-niets-wedstrijd, maar toch vooral een ouderwetse degradatiekraker. Voor de ontmoeting tussen Sparta en RKC Waalwijk in Rotterdam konden alle fraaie clichés weer uit de kast worden gehaald. Misschien dat het voor een do-or-die-wedstrijd nog wat te vroeg is. Maar dat een overwinning beide ploegen goed uit zou komen, daar bestond geen misverstand over. Dat gold vooral voor Sparta. Wie een paar maanden geleden had gezegd dat de Rotterdammers rond de kerst op een degradatieplaats zouden staan, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Vorig seizoen eindigden ze namelijk nog op een knappe achtste plaats.

Sparta begon donderdagavond desondanks met een goed gevoel aan het treffen met RKC Waalwijk. Afgelopen zaterdag knokte de ploeg van Henk Fraser zich tegen Vitesse, ondanks een 0-2 achterstand, naar een punt. Fraser was dermate onder de indruk van het optreden van zijn ploeg in de tweede helft tegen de Arnhemmers dat hij Lennart Thy en Emanuel Emegha, normaliter zeker van een basisplaats, tegen RKC Waalwijk op de bank hield. Mario Engels en Vito van Crooij kregen de voorkeur. Aan RKC Waalwijk de taak om de Spartaanse voorhoede in toom te houden. Dat moest echter wel gebeuren zonder sterkhouder Ahmed Touba. Hij ontbrak vanwege familieomstandigheden.

De coaches van beide ploegen voorspelden dat het een vechtwedstrijd zou worden. Die voorspelling kwam alleen in de openingsfase uit. Alexander Büttner werd namelijk al na een paar minuten op de bon geslingerd na een gemene overtreding op Bryan Smeets. Op dat moment had het overigens al 0-1 kunnen staan. Een verrassend schot van Jens Odgaard belandde echter op de buitenkant van de paal. Daar kwam Sparta dus al vroeg in de wedstrijd goed weg. Maar de tweede keer dat Odgaard in scoringspositie kwam, was het wel raak. Daarvoor mocht hij Tom Beugelsdijk bedanken, want de verdediger speelde de bal zomaar in de voeten van de Deense aanvaller, die na een klein halfuur de score opende.

Het doelpunt van Odgaard was typerend voor het niveau in de eerste helft, waarin weinig lukte bij beide ploegen. Toch viel het tweede doelpunt van de avond nog vóór de pauze. Uit een hoekschop van Sven Mijnans kreeg Adil Auassar de bal bij Van Crooij, die van dichtbij binnen kon tikken. Daarmee voorkwam hij dat de thuisploeg met een achterstand zou gaan rusten. Maar dat het een stuk beter moest in de tweede helft, was duidelijk.

Ook in de openingsfase van de tweede helft ging er het nodige mis. Zo leverde Etienne Vaessen de bal zomaar in bij een tegenstander. Engels dacht te kunnen profiteren, maar de doelman van RKC Waalwijk maakte zijn eigen fout goed door de aanvaller de bal te ontfutselen. Het was voor Sparta wel het signaal om een tandje bij te zetten. Waar de thuisploeg in de eerste helft nog een afwachtende houding aannam, probeerde ze na rust de opbouw van de bezoekers al vroeg te verstoren. Dat zorgde weliswaar voor een aantal hachelijke situaties in en rond de zestien van RKC Waalwijk, maar de mogelijkheden bleven spaarzaam.

Fraser ging met Thy en Emegha binnen de lijnen nog wel op jacht naar de overwinning, maar Sparta was niet bij machte om de Brabantse defensie op haar rug te krijgen. Aan de andere kant liet RKC Waalwijk nog minder zien in aanvallend opzicht. Een gelijkspel was dan ook een logisch gevolg van negentig armoedige minuten in Rotterdam. Daardoor blijft Sparta de nummer zeventien, terwijl RKC als nummer vijftien de winterstop tegemoet gaat.

Opstellingen en beoordelingen:*

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 5.5, Giannis Masouras 6, Bart Vriends 6, Tom Beugelsdijk 4, Adil Auassar 5.5 (78. Michaël Heylen -), Michael Pinto 6, Sven Mijnans 6, Dirk Abels 6, Bryan Smeets 5.5 (64. Mohammed Osman 6), Mario Engels 5 (73. Lennart Thy -), Vito van Crooij 6 (73. Emanuel Emegha -)

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6, Saïd Bakari 5.5 (74. Luuk Wouters -), Melle Meulensteen 6, Dario van den Buijs 6, Shawn Adewoye 6, Alexander Büttner 6 (Juriën Gaari -), Iliass Bel Hassani 5 (82. Ayman Azhil -), Vurnon Anita 6, Hans Mulder 6 (82. Roy Kuijpers -), Jens Odgaard 6.5, Michiel Kramer 5 (74. Finn Stokkers -)

Man of the match: Jens Odgaard

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.