Van Gaal als opvolger De Boer: "Spelers vroegen om duidelijkheid"

Van Gaal als opvolger De Boer: "Spelers vroegen om duidelijkheid"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

23 december 2021 – Louis van Gaal (70) heeft de discipline bij het Nederlands elftal flink aangescherpt sinds zijn komst. De oefenmeester nam na het mislukte EK het stokje over van Frank de Boer als de bondscoach van Oranje. "Er heersten visie en regels van de vorige coach. Tussentijds moest ik veranderen en spelers overtuigen. Ze vroegen om duidelijkheid."

Dat reconstrueert Van Gaal in een vraaggesprek met De Volkskrant. "Ik denk dat ik duidelijk ben geweest in mijn visie, in mijn regelgeving, in disciplinemaatregelen. Dat betreft niet alleen het systeem, maar ook gedrag rondom en in de wedstrijd, gebaseerd op normen en waarden. In de Nederlandse maatschappij vervlakt dat, maar ik stel het op prijs. Het zijn in mijn ogen normale zaken", licht Van Gaal toe.

Hoe dat te zien is bij het Nederlands elftal? "Dat kun je zien als je met spelers praat, als je ziet of ze in discipline meegaan. Of ze op tijd verschijnen bij afspraken die wij maken, bij de fysiotherapeut, bij de dokter, bij de trainer. Dat we er voor elkaar zijn, niet voor de buitenwereld", vervolgt de coach. "Mijn werkwijze is nog steeds gebaseerd op het totale mens principe, op mijn visie, maar ook hoe spelers op mij reageren. Ik ben nog dezelfde figuur als veertig jaar geleden, alleen die visie evolueert."

Lees ook: Vrouw Frank de Boer was 'mikpunt van hoon en woede' na EK-exit

En met zijn eigen visie heeft de zeventigjarige Van Gaal het nog altijd meer dan naar zijn zin in Zeist. "Normaal gesproken ben je dan niet meer fit genoeg om zo'n opdracht aan te nemen. Het is al een cadeautje dat ik zo fit ben en het is een cadeautje dat ik weer gevraagd ben. En dan is het nog eens een cadeautje dat ik zo'n selectie tref. Dan heb ik het niet over kwaliteit, maar over saamhorigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, professionalisme."

Reacties

gerelateerd