Hoe PEC Zwolle het grote lachertje van de Eredivisie werd

27 december 2021, 19:20

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel VI: PEC Zwolle.

De eerste helft van 2021 was voor PEC Zwolle een zeer acceptabele. Met de komst van Bert Konterman, speelde het zich vrij eenvoudig veilig en het optimisme was groot. Met een hernieuwde visie, waarin jeugd in combinatie met ervaring centraal stonden, zou PEC de stap naar het linkerrijtje zetten. Dat pakte echter zo dramatisch uit, dat het haast al niet meer uitmaakt hoe 2022 begint, want de ploeg is al bijna gedegradeerd.

De enige ploeg die ooit zo weinig punten haalde en zich toch nog handhaafde in de Eredivisie, was RKC Waalwijk. Niet door een spectaculaire ontsnapping, maar doordat het seizoen werd stilgelegd door corona. Men spreekt vaak over het benodigde aantal van 34 punten om je veilig te spelen, daarvan heeft PEC er nu precies zes behaald.

Technisch directeur Mike Willems, verantwoordelijk voor het spelersmateriaal, gaf aan dat het deze zomer ook niet heeft meegezeten voor de club. PEC wilde namelijk spelers als Cyriel Dessers, Kjell Scherpen en Michel Vlap binnenhalen. Zoals RTV Oost-verslaggever Tijmen van Wissing al zeer toepasselijk zei: ''Ik ga ook niet shoppen in de Kalverstraat.'' De ploeg uit Zwolle heeft gevist in de verkeerde vijver en kan zich pijnlijk genoeg nu al rustig oriënteren op volgend seizoen: in welke natuurplas moet het zijn hengel uitgooien om weg te geraken uit het KKD-kerkhof van Eredivisiedegradanten.

Het hoogtepunt: PEC speelt zich al vroeg veilig

Was het dan alleen maar kommer en kwel in Zwolle dit kalenderjaar? Niet helemaal. Ondanks wederom een moeizaam seizoen, heeft het voor de zomer nauwelijks degradatiezorgen gekend. Het gat richting nummer zestien Willem II is altijd wel aanzienlijk geweest, maar toch viel er bij de handhaving een flinke last van de schouders. Op 24 april was het door de 0-2 zege op sc Heerenveen vier wedstrijden voor het einde officieel veilig. De spelers werden door de fans als helden onthaald met vuurwerk.

De beste aankoop: Virgil Misidjan

De tegenvaller: Mustafa Saymak

Mustafa Saymak was ooit de dragende kracht achter het gigantische succes van PEC Zwolle. De creatieve middenvelder werd kampioen met PEC in de Jupiler League, won de KNVB Beker in het seizoen 2013-2014 door de legendarische bekerfinale tegen Ajax (5-1) en pakte de Nederlandse Supercup. Na een kort uitstapje in Turkije keerde hij terug bij PEC Zwolle. Blessureleed speelde hem lang parten, maar inmiddels is hij weer fit en de aanvoerder van het elftal. Saymak lijkt het voetballen echter totaal verleerd en gaat wekelijks niet voorop in de strijd, maar in de malaise.

De doorbraak van: Mark Pabai

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 7

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 24

Doelcijfers: 37 voor, 63 tegen

Grootste zege: PEC Zwolle - Heerenveen 4-1 (26 februari)

Grootste nederlaag: FC Utrecht – PEC Zwolle 5-1 (25 september)

Topscorer: Bram van Polen (5 doelpunten)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen