De absoluut krankzinnige cijfers van Ajax

31 december 2021, 19:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2021 zitten erop. Sportief was het ondanks de coronacrisis een fijner sportjaar dan het vorige, met Ajax als kampioen en bekerwinnaar, maar PSV als nieuwe herbstmeister. Bij elke club in Nederland gebeurde er genoeg en FCUpdate.nl maakt de balans op. In deel XVIII: Ajax.

Het kalenderjaar 2021 gaat ontegenzeggelijk als een vooraanstaand hoofdstuk de geschiedenisboeken van Ajax in. Niet alleen vanwege de glansrijke Champions League-groepsfase, de 35ste landstitel of twintigste KNVB Beker, maar vooral door de bizarre sportieve cijfers die werden geschreven. De 9-0 tegen SC Cambuur springt als uitslag in Nederland natuurlijk meteen in het oog, maar op alle vlakken zorgden de prestaties op het veld voor unieke records.

Ajax verloor het gehele kalenderjaar bijvoorbeeld geen enkel Eredivisie-duel op vreemde bodem. Überhaupt werd er in de tweede seizoenshelft van het vorige voetbaljaar niet verloren in de Nederlandse competitie. Het eerste deel van het nieuwe seizoen incasseerde de ploeg van Erik ten Hag slechts vier (!) tegengoals, waarmee het sterk op schema ligt om het verdedigende record van FC Twente te breken. Ajax scoorde 106 goals in 2022 en kreeg in totaal slechts zeventien tegen: 2,78 voor versus 0,44 tegen per wedstrijd.

Ook individueel konden de Ajacieden zich meten met de allerbesten. Dusan Tadic brak het assistrecord van Lionel Messi uit 2011, Sébastien Haller werd topscorer van de groepsfase van de Champions League en kwam daarmee in een rijtje met onder meer Cristiano Ronaldo, Jurriën Timber scoorde in alle dribbellijstjes van Europa gigantisch hoog. In alle opzichten was 2021 cijfermatig krankzinnig voor de Amsterdammers, waarbij de 0-4 nederlaag tegen PSV in de Johan Cruijff Arena in negatief opzicht onder dat conto geschreven mag worden.

Met de dopingschorsing van Andre Onana, het niet inschrijven van Sébastien Haller (was Ajax dan verdergekomen in de Europa League?), de soap rondom Quincy Promes en in mindere mate Zakaria Labyad én de afwikkeling van de zaak Abdelhak Nouri was het buiten de lijnen behoorlijk onrustig. Ook financieel waren de cijfers minder florissant. Dat kan worden toegeschreven aan de coronapandemie, maar ook aan het feit dat Marc Overmars er amper in slaagde om spelers (David Neres, Nicolás Tagliafico, Andre Onana) te verkopen. Het voordeel voor Ten Hag, die ondanks alle bovenstaande ontwikkelingen onverstoord presteert met Ajax, is dat hij écht kon doorbouwen met zijn elftal. Dat moet in 2022 uitbetaald worden in nationale prijzen én Europees succes. Als het sportief net zo'n goed jaar wordt als 2021, zit dat zeker in het vat en kan daarmee het gebrek aan transfersommen royaal gecompenseerd worden.  

{image[350821][right-half][]}Het hoogtepunt: zege op Borussia Dortmund

Ajax werd kampioen en Ajax won de KNVB Beker in 2021. Twee hoofdprijzen, die gezien de lege tribunes op dat moment anders aanvoelden dan gebruikelijk. Daarom was het echte hoogtepunt, als illustratie van de tot dusver perfecte Champions League-campagne, de historische thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund. Met een dominante, aanvallende speelstijl en jonge, zelfopgeleide talenten werd de Duitse formatie (met sterren als Erling Haaland en Marco Reus) van het veld gevaagd. De score had nog veel hoger kunnen uitvallen, maar Ajax toonde enige mededogen. Een wedstrijd die past in het lijstje met Real Madrid- en Juventus-uit, vooral door de manier waarop. En dat een volle Arena kon meegenieten, maakte deze wedstrijd het hoogtepunt van 2021. 

Beste aankoop: Steven Berghuis

Hoe vaak komt het voor dat je een international van het Nederlands elftal voor slechts een goede vier miljoen euro kan oppikken? Natuurlijk: de overgang van Berghuis van Feyenoord naar Ajax lag gevoelig en is eentje die in de komende decennia nog vaak aangehaald gaat worden. Maar directeur voetbalzaken Marc Overmars kreeg wel gelijk: de rechtsbuiten is, weliswaar als nummer tien, een toegevoegde waarde voor het elftal van Erik ten Hag. De hoofdrolspeler is zelf ook gelukkig in de Johan Cruijff ArenA en zelfs bij Feyenoord was een gedeelte enigszins opgelucht met de transfer. Iedereen blij?

{image[351678][left-half][]}De tegenvaller: Mohamed Daramy

Qua stijl heeft de Deense buitenspeler iets van Ousmane Dembélé: snel, sterk, wendbaar, een hard schot. In potentie alles om een geweldige buitenspeler te zijn, maar er gaat nog zo ongekend veel mis. Dat geldt voor deze zomeraanwinst van Ajax ook. Vooralsnog zijn de geniale acties incidenten en lukt er nog bijzonder weinig, ondanks dat er liefst twaalf miljoen euro voor hem werd betaald aan FC Kopenhagen. Als Daramy zijn volledige potentie zou kunnen benutten, dan kan hij wellicht ooit zo goed worden als Dembélé, maar vooralsnog oogt hij meer als Hassane Bandé.

De doorbraak van: Jurriën Timber

Hoewel de verdediger al in 2020 debuteerde, kende hij dit kalenderjaar zijn échte doorbraak. Niet alleen speelde hij zich in de Ajax-basis, maar hij werd een vaste schakel centraal achterin (ondanks zijn geringe lengte). Hij werd Europees een van de beste verdedigers aan de bal, met een ongekend hoog aantal carries en samen met de rest van de ploeg blijkt hij schier onpasseerbaar in de Eredivisie. In de Champions League hield hij zich uitstekend staande tegen onder meer Erling Haaland en ook tijdens het EK (hij debuteerde ook nog even in Oranje dit jaar) maakte Timber een uiterst solide indruk. Onder Louis van Gaal raakte hij door een systeemwijziging buiten de basis, maar als de bondscoach weer met vijf man achterop gaat spelen, dan kan hij niet meer om Timber heen.

Eredivisie-cijfers

Duels: 38

Zeges: 30

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 2

Doelcijfers: 106 voor, 17 tegen

Grootste zege: Ajax - SC Cambuur 9-0 (18 september 2021)

Grootste nederlaag: Ajax - FC Utrecht 1-2 (3 oktober 2021), Ajax - AZ 1-2 (12 december 2021)

Topscorer: Sébastien Haller (23 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen