De meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2021

31 december 2021, 13:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog één dag, dan zit het kalenderjaar erop. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op min of meer persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2021. Elk redactielid kiest een paar bijzondere, grappige, mooie of dramatische momenten.

Op de foto met Lionel Messi

Zijn fenomenale doelpunt tegen Paris Saint-Germain. De hoofdrol in de finale van de Copa del Rey. Het moment dat hij Xavi evenaarde als man met de meeste wedstrijden voor FC Barcelona. Het laatste seizoen van de Messi bij FC Barcelona was er om diverse redenen eentje om nooit te vergeten, ondanks de vele soaps voor de winterstop. Het mooiste, en achteraf meest symbolische, moment was na de bekerwinst. Al zijn medespelers wilden met de Copa del Rey (wat in Catalonië door de prijzendroogte bijna als hoofdprijs aanvoelt...) én Messi op de foto. Een fraai kiekje voor de social media, waar wél alle bewondering voor de aanvoerder uit duidelijk werd, was het op dat moment nog. Maar het werden historische foto's, na (normaliter) de laatste prijs van Messi met FC Barcelona. Een aantal maanden later trok hij de deur achter zich dicht in Camp Nou, waar de spelersgroep verder ging zonder haar beste speler. Gelukkig hebben zij de foto's nog. (Nathan Sprey)

{image[348629][right-half][]}Eriksen-drama

Voor het oog van de wereld werd Christian Eriksen op 12 juni gereanimeerd op het voetbalveld. De huiveringwekkende beelden staan op het collectieve netvlies gebrand. De paniek in het stadion, de hartmassage, de huilende vriendin van de Deen, het heldhaftige optreden van aanvoerder Simon Kjaer… het beklijft. Adequaat handelen redde gelukkig het leven van Eriksen. De afgelopen maanden is het stil geweest rondom de Deense spelmaker. De middenvelder gaat tegenwoordig door het leven met een ICD-kastje, waardoor hij in Italië niet meer mag voetballen. Deze maand werd het contract van Eriksen bij Internazionale ontbonden, waardoor de speler nu clubloos is. Iedere voetballiefhebber hoopt dat de middenvelder in 2022 zijn rentree op het voetbalveld maakt, zodat het drama in Kopenhagen niet het laatste is wat we van hem hebben gezien. (Vincent Houttuin)

Nieuw Europees podium

In het jaar waarin plannen als de Super League en een tweejaarlijks WK op veel weerstand konden rekenen in de voetbalwereld, was er ook een nieuw toernooi dat wél een succes bleek. Uiteraard gaat het over de Conference League. Het derde Europese toernooi dat dit jaar voor het eerst van start ging zou clubs uit de minder grote competities een nieuw podium moeten bieden, waar in het bijzonder Nederland van kon profiteren. Feyenoord en AZ eindigden als groepswinnaar, terwijl ook Vitesse wist te stunten door - weliswaar mede door veel pech voor Tottenham Hotspur - een loodzware poule te overleven. En dan heeft ook PSV dit toernooi nog als vangnet, waarmee er na de winter liefst vier Nederlandse clubs in dit toernooi actief zijn. Een zegen voor onze coëfficiënten! (Lars van Mil)

{image[345319][left-half][]}Twee vierklappers Giakoumakis

Is hij eerder een Klaas Jan Huntelaar of een Björn Vleminckx, een garantie op goals of een one season wonder? Na zijn eerste maanden bij de Schotse topclub Celtic lijkt het meer op dat laatste, maar toch schoot hij zichzelf daarmee mooi in de annalen van de Eredivisie. Met liefst 26 treffers bleef hij zijn concurrent-topschutters ruim voor. Het grote hoogtepunt van zijn waanzinnige seizoen was in januari, toen hij tegen ADO Den Haag én Vitesse voor een vierklapper tekende. Het bracht het totaal van de spits uiteindelijk op 26 goals. In Schotland kwam hij pas vijf keer in actie in de competitie. Daarin liet hij het net pas eenmaal bollen, terwijl hij in de Europa League nog niet toesloeg. Is er een Nederlandse club die hem deze winter uit zijn uitzichtloze situatie kan verlossen? (Jeffrey van der Maten)

De ontspoorde trein van Ronald Koeman

Ronald Koeman liet het Nederlands elftal in 2020 achter zich om aan de slag te gaan bij FC Barcelona. In Camp Nou wilde hij zijn droom om hoofdtrainer van de Catalanen te zijn verwezenlijken. Voor de 58-jarige oefenmeester werd 2021 echter een jaar om snel te vergeten. Barcelona pakte nog wel de Copa del Rey, maar speelde verder op geen enkel podium een serieuze rol. De bekoelde relatie met voorzitter Joan Laporta bleek maandenlang een heuse soap in de Catalaanse media. Op 27 oktober van dit jaar werd het bezoekje aan Rayo Vallecano (1-0 nederlaag) de laatste wedstrijd van Koeman als trainer van Barcelona. Het bestuur greep hard in, stuurde de Nederlander de laan uit en probeert momenteel met Xavi aan het roer beter te presteren. Wij hopen in ieder geval dat Koeman snel een nieuwe uitdaging vindt. (Bob van Dijk)

{image[347479][right-half][Super League]}Falen van de Super League

Al jaren werd er gesproken over een Super League alsof het op lange termijn iets onvermijdbaars was. In april van dit jaar leek het er dan eindelijk van te komen. De grootste voetbalclubs van Europa (plus Tottenham en Arsenal) bereikten een akkoord over het opzetten van een Super League, een gigantische inkomsten wervende competitie waaruit de tien clubs niet konden degraderen. Met andere woorden: een competitie waar de levensader van sport uit was gerukt. Historische successen, nederlagen met catastrofale gevolgen, onwaarschijnlijke druk, dat is precies waar de hele sport voetbal op drijft. Waar de topclubs volledig voorbij gingen aan dat gegeven ten faveure van hun eigen portemonnee, bleken de fans het gedrocht wel te kunnen ontmaskeren. De supporters van de deelnemende clubs verzetten zich massaal tegen de Super League, waarna de ene na de andere club door het stof ging en vrijwel alle clubs afhaakten. Gelukkig handelen de echte fans nog altijd met het voetbalhart, in plaats van met dollartekens in de ogen. (Edo van Rossum)

Denzel Dumfries dendert door in december

Een topjaar. Niets meer en niets minder. Denzel Dumfries was op stoom in 2021. Bij PSV was hij goed als rechtervleugelverdediger, bij Oranje was hij tijdens het Europees kampioenschap een openbaring als wingback in een vijfmansdefensie. Het toernooi verliep teleurstellend voor Nederland, maar hij zette zichzelf op de kaart. Het systeem leek gemaakt voor hem. Rennen, werken, aanvallen, verdedigen; Dumfries was niet te stoppen. Het leverde hem een transfer op naar Internazionale, waar hij in het begin veelal genoegen moest nemen met een plek op de bank. Maar Dumfries is en blijft een vechter. Hij knokte zich in de basis en sloot het jaar in stijl af: in december wist hij drie keer te scoren voor de regerend landskampioen, die mede door zijn doelpunten wederom bovenaan staat in de Serie A. (Julian Atema)

{image[352087][left-half][]}Leicester wint FA Cup

Zo'n daverende verrassing als de landstitel in 2016 was het niet, maar Leicester City voegde in 2021 wel weer een fraaie titel toe aan haar palmares. In de finale op Wembley werd Chelsea op 15 mei met 0-1 verslagen door een weergaloos afstandsdoelpunt van Youri Tielemans. Het was de eerste prijs voor The Foxes, sinds het tragische ongeluk van clubvoorzitter Vichai Srivaddhanaprabha in 2018. De prijs werd meteen aan de door een helikopterongeluk omgekomen Thai opgedragen. Zijn zoon, Aiyawatt, werd door doelman Kasper Schmeichel - die het ongeluk destijds van dichtbij zag - naar het podium geroepen om de FA Cup als eerste in de lucht te steken. Het leverde prachtige en onvergetelijke beelden op. (Brian Wijker)

Ajax vernedert Dortmund

Erik ten Hag is een absolute vakman. Na de successen eerder in de Champions League maakt Ajax ook dit seizoen weer een ongekende indruk. Met een dominante, aanvallende speelstijl; jonge, zelfopgeleide talenten; en een duidelijke visie buiten het veld, is Ajax weer een topclub in Europa geworden. De 4-0 zege op Borussia Dortmund was op alle vlakken ongekend imponerend en stond prachtig symbool voor de sowieso een angstvallig sterke groepsfase. Tegen een compleet BVB had de score zelfs nog hoger kunnen uitvallen. Omdat het in de groepsfase was, zal deze wedstrijd minder snel in een lijstje komen met bijvoorbeeld Real Madrid en Juventus, maar het torenhoge niveau dat geëtaleerd werd tegen deze Duitse topclub, verdient dat zeker wel. En op een manier van spelen waar zelfs Johan Cruijff onder de indruk van zou zijn. (Nathan Sprey)

{image[347928][right-half][]}Knotsgekke apotheose

Lange tijd leek het erop dat De Graafschap kampioen SC Cambuur zou volgen naar de Eredivisie. Met een ruime voorsprong op de concurrentie ging de club uit Doetinchem de laatste speelrondes in. Tot op de laatste speeldag had de ploeg van toenmalig trainer Mike Snoei alles in eigen hand, maar toch ging het mis. De laatste speeldag kende een knotsgek verloop. Zoals gebruikelijk werden alle wedstrijden tegelijkertijd gespeeld, maar De Graafschap was door een hevige regenbui pas een uur later klaar dan de concurrentie. Go Ahead Eagles nam door een late zege op Excelsior (0-1) virtueel de tweede plaats over en moest toen in de wachtkamer plaatsnemen. Zittend op het Rotterdamse kunstgras keken de spelers van Go Ahead naar de ontknoping bij De Graafschap tegen Helmond Sport. De Superboeren moesten winnen, maar bleven steken op zinderende avond steken op een bloedeloos gelijkspel. Een drama voor De Graafschap, een wonder voor Go Ahead en een gedenkwaardige avond voor de voetballiefhebber. (Vincent Houttuin)

Nederland terug op een eindtoernooi

Na twee decepties in de kwalificatie en een door corona afgelaste sportzomer van 2020 maakte het Nederlands elftal in 2021 na zeven jaar eindelijk zijn rentree op een eindtoernooi. Over het resultaat hoeven we het niet lang te hebben; de uitschakeling tegen Tsjechië in de achtste finale was uiteraard een grote teleurstelling. Laten we daarom vooral de positieve punten eruit pikken. Zo werden Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Denzel Dumfries opgenomen in het beste elftal van de groepsfase, waarbij laatstgenoemde in het bijzonder opviel. Met onder meer twee doelpunten en één assist in vier wedstrijden was hij de man van het toernooi aan Oranje-zijde, wat hem bovendien een prachtige transfer naar Inter opleverde. Daarnaast kunnen we in ieder geval terugkijken op een jaar waarin Nederland weer eens massaal achter Oranje kon staan. Met de EK-ervaring die verschillende spelers opdeden, de terugkeer van captain Virgil van Dijk en de kwalificatie voor het komende WK onder leiding van Louis van Gaal is er bovendien genoeg perspectief voor de toekomst. (Lars van Mil)

{image[350464][left-half][]}Messi de muurligger

Parijs, 28 september. De klok vertelt dat het 22.49 uur is. Daar lag hij dan, op dat moment nog zesvoudig winnaar van de Gouden Bal. De misschien wel allerbeste voetballer die de wereld ooit heeft gekend, liet zich tijdens Paris Saint-Germain - Manchester City misbruiken als muurligger. Het gaf de nieuwe status van Messi, die in de zomer gedwongen moest vertrekken bij FC Barcelona, bijna perfect weer. Niet langer is hij de onbetwiste koning van Barcelona, maar dient hij zich opnieuw te bewijzen als speler van het sterrenensemble uit Parijs. Messi begon stroef aan zijn avontuur in de Ligue 1, maar raakt de laatste weken steeds meer op stoom. Het blijft wennen om Messi in een ander shirt te zien. Toch zal het vertrouwd voelen als hij aan het einde van de rit een bokaal de lucht in mag tillen. (Jeffrey van der Maten)

Terugkeer CR7 is nog niet naar wens

Terwijl het afgelopen zomer vooral ging over de transfer van Messi, besloot ook Cristiano Ronaldo dat het tijd was voor iets anders. Na negen seizoenen in het shirt van Real Madrid en drie jaar bij Juventus vond de Portugees het een mooi moment om terug te keren naar zijn oude liefde Manchester United. CR7 pakte tussen 2003 en 2009 negen liefst tien prijzen met de Engelse grootmacht en hoopt dat op 36-jarige leeftijd nog maar eens te herhalen. Vooralsnog lijkt dat er niet in te zitten voor Ronaldo en zijn ploeggenoten. United kent een teleurstellend seizoen en is koploper Manchester City al een tijdje uit het oog verloren. Daarnaast werd de club al uit de League Cup geknikkerd en is Ole Gunnar Solskjaer op straat gezet. Hopelijk kan Ronaldo zijn club in de Champions League of FA Cup helpen om het seizoen nog enigszins te redden. (Bob van Dijk)

{image[351693][right-half][]}Transfer Berghuis

Misschien wel het transfergerucht dat de Nederlandse voetballiefhebber deze zomer het meest bezighield: de overgang van Steven Berghuis van Feyenoord naar aartsrivaal Ajax. Alle onderlinge sentimenten buiten beschouwing gelaten, heeft de Eredivisie als competitie hier toch wel een jasje mee uitgedaan. Of je nu voor Ajax, Feyenoord, PSV of Go Ahead bent, de spanning maakt dat voetbal nog altijd de belangrijkste bijzaak van het leven is. Absolute superioriteit van één club devalueert de waarde van de Eredivisie tot een formaliteit. Door het wegkopen van de sterspelers van de concurrentie ligt dat gevaar op de loer. Kijk maar naar Duitsland, waar het niet de vraag is óf Bayern München kampioen gaat worden, maar of dat in februari of in maart gaat zijn. Het binnenhalen van Berghuis bleek een meesterzet, maar hopelijk is het iets eenmaligs. (Edo van Rossum)

Negenklapper zegt niks

Naïef. Zo werd Henk de Jong genoemd na de pijnlijke 9-0 nederlaag tegen Ajax. De trainer baalde van de nederlaag, maar haalde tegelijkertijd zijn schouders op. Hij wist waar hij mee bezig was, veranderde zijn speelwijze niet, ook niet voor de beste selectie van Nederland. Een paar maanden later is alle kritiek op de speelwijze van de Leeuwarders verdwenen. De promovendus draaide twee jaar lang geweldig in de Keuken Kampioen Divisie en heeft die lijn moeiteloos doorgetrokken naar het hoogste niveau. Cambuur speelt aanvallend voetbal. Dat de ploeg dan eens tegen een ruime nederlaag aanloopt, het zij zo. Na achttien wedstrijden staat Cambuur keurig achtste met 28 punten. Op het helft van het seizoen lijkt degradatie al geen optie meer. En wat voor nog meer plezier zorgt? De ploeg staat boven de rivaal, sc Heerenveen. (Julian Atema)

{image[340583][left-half][]}Newcastle United ineens de rijkste

Het leek even alsof ze in Newcastle de Champions League hadden gewonnen, toen tienduizenden supporters zich verzamelden voor het eigen St. James' Park om de overname van de club te vieren. Een investeringsmaatschappij uit Saoedi-Arabië verloste The Magpies van de gehate en verafschuwde eigenaar Mike Ashley, de grote baas van retailer Sports Direct. Waar de vreugde in het Noord-Oosten van Engeland groot was, zo was de verafschuwing in de rest van Engeland. De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed is namelijk het brein achter de overname door de investeringsmaatschappij. Bin Salman zou achter de moord op journalist Jamal Khashoggi zitten. De overname van Newcastle United door de partij uit Saoedi-Arabië werd lang tegengehouden door de Premier League, vanwege piraterij en de mensenrechten in het land. Hoe is niet duidelijk, maar uiteindelijk liep het voor Newcastle United, in één klap de rijkste club ter wereld, sprookjesachtig af. (Brian Wijker)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen