Onverstoorbaar Cambuur heeft de wind in de zeilen

26 december 2021, 07:30   Bijgewerkt: 24 december 2021, 08:50

Het jaar zit erop in de Eredivisie. Ajax kroonde zich voor de 35ste keer tot landskampioen, in Europa werden de nodige coëfficiëntenpunten binnengeharkt en de drie promovendi presteerden boven verwachting. Er is meer dan genoeg om op terug te kijken. In deel III van onze cluboverzichten: SC Cambuur.

In Leeuwarden is men de door corona misgelopen promotie alweer bijna vergeten. Cambuur keerde afgelopen zomer terug in de Eredivisie door met grote overmacht kampioen van de Keuken Kampioen Divisie te worden. Een verdiende promotie na het drama van een jaar eerder, toen de KNVB na het uitbreken van de coronacrisis besloot geen promotie en degradatie toe te passen.

Henk de Jong voorspelde dat Cambuur het heel lastig zou krijgen in de Eredivisie. Halverwege het seizoen kan worden geconcludeerd dat de 57-jarige trainer geen Nostradamus is. Het moet gek lopen wil de club uit Leeuwarden nog in de problemen komen. Voorlopig blijft het handhaving het doel, maar eigenlijk mag Cambuur wel wat groter dromen.

En dat terwijl de selectie van Cambuur niet sterk is veranderd ten opzichte van vorig seizoen. De Leeuwarders hebben zich moeiteloos aan het hogere niveau aangepast. Met Robert Mühren, die ervoor koos zijn loopbaan te vervolgen bij FC Volendam, werd zelfs afscheid genomen van de belangrijkste speler van de afgelopen jaren. De boomlange Roberts Uldrikis, die alles in huis heeft om een cultheld te worden, is de nieuwe aanvalsleider van Cambuur.

Ook op de achtergrond werd er in Leeuwarden aan de weg getimmerd. Om een vaste bespeler van de Eredivisie te worden, heeft Cambuur een nieuw stadion nodig. En dat nieuwe onderkomen komt er (waarschijnlijk). Als het een beetje meezit, kan de eerste paal begin volgend jaar worden geslagen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Cambuur.

{image[347399][right-half][]}Het hoogtepunt: het kampioenschap

Op overtuigende wijze kroonde Cambuur zich afgelopen zomer tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Een meer dan verdiend kampioenschap, want de ploeg van Henk de Jong had eigenlijk een jaar eerder al moeten promoveren. Ondanks de enorme teleurstelling raasden de Leeuwarders onverstoorbaar naar de Eredivisie. Als de voortekenen niet bedriegen, zal het avontuur op het hoogste niveau meer dan één seizoen duren.

De beste aankoop: Robert Uldrikis

Waar promovendi doorgaans een hoop spelers aantrekken om de selectie op Eredivisie-niveau te krijgen, trok Cambuur afgelopen zomer relatief weinig spelers aan. Van de zeven aangetrokken spelers heeft alleen Uldrikis op dit moment een basisplaats. De spits uit Letland heeft Robert Mühren nog niet doen vergeten, maar zijn toegevoegde waarde inmiddels wel bewezen.

{image[351968][left-half][]}De tegenvaller: gezondheidsklachten

In de laatste wedstrijden voor de winterstop ontbrak Henk de Jong op de bank bij Cambuur. Bij de 57-jarige trainer is een cyste in het hoofd ontdekt, zo maakten de Leeuwarders begin december bekend. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer De Jong het werk kan hervatten. Voor De Jong is het te hopen dat 2022 hem meer medische voorspoed brengt. Hetzelfde geldt voor Foeke Booy, die in de zomer werd getroffen door een herseninfarct. De technisch manager is inmiddels gelukkig weer aan het werk.

De doorbraak van: Alex Bangura

Met Alex Bangura heeft Cambuur een van de revelaties van dit Eredivisie-seizoen in huis. De atletische linkervleugelverdediger is een belangrijke spil in het aanvalsspel van de Leeuwarders. Met zijn rushes heeft Bangura, direct of indirect, al aan veel doelpunten bijgedragen. Zijn naam zal ongetwijfeld bij veel clubs op het scoutingslijstje staan.

Eredivisie-cijfers

Duels: 18

Zeges: 9

Gelijke spelen: 1

Nederlagen: 8

Doelcijfers: 32 voor, 39 tegen

Grootste zege: Sparta Rotterdam - SC Cambuur 0-4 (26 september)

Grootste nederlaag: Ajax - SC Cambuur 9-0 (18 september)

Topscorer: Jamie Jacobs, Roberts Uldrikis (5)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen