Heerenveen dankt Veerman voor krappe zege op tiental Cambuur

19 december 2021, 14:29

SC Heerenveen heeft zondagmiddag een pijnlijke dreun uitgedeeld aan SC Cambuur (1-2). De bezoekers openden de score in Heerenveen via een benutte penalty van Henk Veerman in de tiende minuut, waarna Roberts Uldrikis tekende voor de gelijkmaker in de dertigste minuut. Op dat moment stond de thuisclub al met een man minder na een rode kaart voor Doke Schmidt. Lang hielden ze stand, maar in de slotfase kopte Veerman alsnog raak.

Voorafgaand aan de confrontatie tussen SC Cambuur en sc Heerenveen waren er vooral steunbetuigingen aan het adres van Henk de Jong. Daarmee hoopten beide clubs een signaal af te geven met gezonde rivaliteit als belangrijkste boodschap. Beide teams pikten dat enthousiast op vanaf het eerste moment, al waren er wel veel slordigheden over en weer.

Het waren de bezoekers uit Heerenveen die snel een enorme mogelijkheid kregen om op voorsprong te komen. Targetman Henk Veerman schoot de bal tegen de arm van Cambuur-speler Calvin Mac-Intosch aan in het strafschopgebied, waarna arbiter Danny Makkelie na de beelden te hebben bekeken de bal op de stip legde. De Volendamse reus had geen moeite om zelf de kans te verzilveren en stuurde goalie Sonny Stevens de verkeerde kant op bij het nemen van de strafschop: 0-1.

Heerenveen leek de wedstrijd onder controle te hebben, maar Cambuur kwam verrassend langszij toen Robert Uldrikis uit een vrije trap van Robin Maulun de bal knap binnenkopte achter Xavier Mous in de dertigste minuut. De verdediging van Heerenveen had tot dat moment nog geen enkele doelpoging van de gastheren gezien, waardoor de bezoekers een mentale tik te verwerken kregen. Toch resulteerde de comeback van Cambuur niet in meer kansen voor de thuisploeg, waardoor de 1-1 de logische ruststand was.

Na de theepauze golfde het spel op en neer, maar was het Heerenveen dat de lakens uitdeelde. Dankzij Sonny Stevens bleef Cambuur op de been – onder andere pogingen van Henk Veerman en Joey Veerman werden door de goalie gekeerd. Ook mocht hij van geluk spreken toen hij niet meer bij een poging van Tibor Halilovic kon komen en de bal op de lat uiteen zag spatten. Aan de andere kant was ook Uldrikis nog dichtbij een doelpunt toen hij een voorzet probeerde te controleren, maar de bal van zijn voeten zag springen.

In de slotminuten moest Cambuur toch nog een doelpunt toestaan toen Rami Kaib met zijn voorzet het hoofd van Henk Veerman vond en de Volendamse reus raak zag koppen: 1-2. Cambuur kreeg daarna nog kansen om opnieuw op gelijke hoogte te komen via invaller Jhondly van der Meer en Alex Bangura, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan waardoor Heerenveen de drie punten pakte. Een zwaarwegende derbyzege, al zal bij de thuisploeg iedereen ook wijzen naar de beslissingen van Makkelie.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Cambuur: Sonny Stevens 7.5, Doke Schmidt 5, Erik Schouten 6 (80. Maxim Gullit), Calvin Mac-

Intosch 6, Alex Bangura 7, Jamie Jacobs 6 (72. Mitchel Paulissen -), Robin Maulun 6.5, Mees

Hoedemakers 6, Nick Doodeman 5.5 (17. Jhondly van der Meer 6), Roberts Uldrikis 6 en Issa Kallon 6

(80. Marco Tol)

sc Heerenveen: Xavier Mous 6, Milan van Ewijk 6 (46. Anthony Musaba 6), Sven van Beek 6, Nick

Bakker 6, Rami Kaib 6, Nicolas Madsen 6, Tibor Halilovi? 6, Joey Veerman 6.5, Anthony Musaba 5.5

(80. Filip Stevanovic -), Henk Veerman 7.5 en Siem de Jong 6 (71. Benjamin Nygren -)

Man of the Match: Henk Veerman

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.