Willem II sportief meeste nadeel van lege stadions, AZ het minst

17 december 2021, 11:13   Bijgewerkt: 17 december 2021, 11:38

Willem II is de ploeg die het meeste last heeft van het leeg blijven van de stadions in de Eredivisie. Bij de club is het verschil in gemiddeld aantal punten tussen de wedstrijden met en zonder publiek het grootst. AZ is de andere uitschieter, maar juist de andere kant op. De ploeg presteerde in lege stadions aanzienlijk beter dan met publiek.

Dat bleek uit een onderzoek van de NOS op basis van statistieken van Opta Sports. Hierbij is gekeken naar het gemiddelde aantal punten per wedstrijd vanaf de start van het vorige seizoen. Sindsdien speelden de meeste clubs 'een slordige vijftig wedstrijden, waarvan ongeveer een derde met publiek'. Daarbij is dus gekeken naar de verschillen tussen de wedstrijden met en zonder supporters op de tribune. 

In negatieve zin is Willem II dus de uitschieter. De Tilburgers pakten zonder publiek gemiddeld 0,71 punt per wedstrijd, wat 54,8% minder is dan de wedstrijden voor volle tribunes. Daarbij wordt de kanttekening gemaakt dat de ploeg geweldig aan het seizoen begon (met publiek), waardoor de verhoudingen wat vertekend zijn. Willem II werd gevolgd door sc Heerenveen (zonder publiek 1,03 punt per wedstrijd, 30% minder) en FC Utrecht (1,44, 27,9% minder).

De lijst van positieve uitschieters wordt aangevoerd door AZ. De Alkmaarders pakten zonder publiek gemiddeld 2,11 punten per duel, 74,4% meer dan met publiek. Ook hier wordt overigens de aanmerking bij geplaatst dat AZ dit seizoen erg slecht begon. FC Groningen is met 1,56 punten per wedstrijd (67,6% meer dan met publiek) de nummer twee, Sparta met 1,33 (64,6% meer) de nummer drie. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen