AZ maakt van Klassieker droomaffiche, PSV kan aan kop komen

12 december 2021, 18:52   Bijgewerkt: 12 december 2021, 19:37

Ajax kan vanavond de koppositie verliezen aan PSV. In de eigen Johan Cruijff ArenA leed het in de Noord-Hollandse derby met AZ de tweede nederlaag van het seizoen: 1-2. De Amsterdammers hadden ontzettend veel moeite met de verdedigende speelstijl van AZ, dat weinig tot niets weggaf. Nadat Vangelis Pavlidis de bezoekers op 0-1 had gezet, bracht Sébastien Haller de thuisploeg weer op gelijke hoogte. In de zoektocht naar de voorsprong kreeg Ajax uiteindelijk het deksel op de neus.

Ajax heeft een uitstekende week achter de rug. Afgelopen dinsdag zette het Sporting Portugal in de zesde Champions League-groepswedstrijd opzij: 4-2. Daarmee kroonden de Amsterdammers zich tot ongeslagen groepswinnaar in het miljardenbal. Ook op nationaal gebied gaat het de ploeg van Erik Ten Hag voor de wind. Vorige speelronde liet het geen spaan heel van Willem II: 5-0. Opnieuw werd de Amsterdamse defensie niet gepasseerd, iets wat voor het laatst gebeurde in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-1) op drie oktober.

De Alkmaarders vonden dat hoogstwaarschijnlijk een stuk minder vervelend dan de tegenstander, omdat er nog altijd uitzicht was op een resultaat. Ook in de tweede helft trok de ploeg van Pascal Jansen zich terug, maar moest na één minuut het bijna capituleren. Steven Berghuis vond Peter Vindahl Jensen op zijn weg, die de bal vervolgens voor de voeten van Dusan Tadic bracht. De rebound was daarentegen niet besteed aan de Ajax-captain.

AZ ging op dezelfde voet door en dacht even op 0-2 te komen via Owen Wijndal, die daarbij daarentegen buitenspel stond. Vanaf dat moment begon het duel te kantelen. Ajax slaagde er meer en meer in om de gaatjes te vinden. Dat resulteerde in kansen voor Haller (op de doellijn) en Antony (lage schuiver). Het klopte op de Alkmaarse deur, die vervolgens openging toen Haller de bal, op aangeven van Tadic, simpel binnenliep: 1-1.

Die tegenvaller was de thuisploeg uiteindelijk te machtig. Het hervatte de zoektocht naar een doelpunt en was bijna succesvol via Ryan Gravenberch, die zijn kiezelharde schot op de vuisten van Vindalh Jensen zag belanden. AZ had zich inmiddels weer volledig rond het eigen doel teruggetrokken leek in blessuretijd alsnog de gelijkmaker te moeten incasseren. Nadat Vindahl Jensen loste, pikte Perr Schuurs de bal op en schoot binnen, maar kon uiteindelijk niet juichen omdat Haller buitenspel stond. Zo leed Ajax de tweede nederlaag van het seizoen en kan het later op de avond gepasseerd worden door PSV, dat het in Nijmegen opneemt tegen NEC.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Remko Pasveer 6; Devyne Rensch 5.5 (58. Perr Schuurs 5), Jurriën Timber 5.5, Lisandro Martínez 5, Daley Blind 5; Edson Álvarez 5 (58. Davy Klaassen 5), Steven Berghuis 5 (86. Danilo -), Ryan Gravenberch 5; Antony 5, Sebastién Haller 6, Dusan Tadic 6

AZ: Peter Vindahl Jensen 7; Aslak Witry 6.5 (64. Sam Beukema 6) , Panetlis Hatzidiakos 6.5, Bruno Martins Indi 6.5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjö 6.5 (77. Tijjanni Reijnders 5.5), Dani de Wit 6.5, Jordy Clasie 6.5; Yukinari Sugawara 6.5, Vangelis Pavlidis 7 (64. Zakaria Aboukhlal 7), Jesper Karlsson 6.5 (86. Albert Gudmundsson -)

Man of the match: Owen Wijndal

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen