FC Twente wint van RKC Waalwijk na spectaculaire openingsfase

12 december 2021, 14:27   Bijgewerkt: 12 december 2021, 14:50

FC Twente heeft zich steviger in de subtop genesteld door een 2-1 thuiszege op RKC Waalwijk. De wedstrijd kende een bliksemstart door drie goals in elf minuten. In de tweede minuut scoorde Ricky van Wolfswinkel de openingstreffer, waarna Michel Vlap de score drie minuten later verdubbelde namens de Twentenaren. RKC Waalwijk vond in de tiende minuut de aansluiting door een prachtige uithaal van Jens Odgaard, maar bleek 2-1 uiteindelijk ook de eindstand te zijn.

De Twentenaren hoopten de goede vorm van de afgelopen weken tegen RKC Waalwijk voort te zetten. Met een zege zou Twente zich weer steviger positioneren in de subtop en aanspraak blijven maken op (play-offs) om Europees voetbal. De Waalwijkers begonnen vorige week de decembermaand uitstekend door een late 2-1 zege op NEC door een goal van nieuweling Roy Kuijpers.

Een van de kenmerken van het huidige RKC is de vijfmans defensie, waarbij gecontroleerd aanvallen belangrijker is dan blind naar voren rennen. Toch was het diezelfde organisatie die vanaf de beginfase steken liet vallen in Enschede en waarvan FC Twente wist profiteren. Al in de derde minuut was het raak toen Van den Buijs de bal vergat weg te werken na een klutsbal en Ricky van Wolfswinkel oog-in-oog met Vaessen koelbloedig afrondde: 1-0

Met de 2-1 stand op het scorebord na tien minuten spelen, leek er een doelpuntenfestival in te zitten. Het spel bleef op en neer golven, maar de drie goals bleken uiteindelijk het hoogtepunten voor de theepauze.

Na de rust was het Twente dat het best voor de dag kwam. Opeenvolgend waren Virgil Misidjan, Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap dichtbij een derde doelpunt voor de Tukkers. Omdat RKC-keeper Vaessen een topmiddag beleefde, bleef de schade beperkt voor de Waalwijkers en kregen ze zelfs mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd.

In de slotfase leek Twente moeite te hebben om het wanhoopsoffensief van RKC te beteugelen; Joseph Oosting had vijf wissels vrijwel gelijktijdig doorgevoerd, waardoor de organisatie van de thuisclub even weg was. Roy Kuijpers en Jens Odgaard hadden de gelijkmaker op hun schoen, maar zagen Unnerstaller zijn doel schoonhouden, waardoor de drie punten in Enschede bleven.