Historische uitschakeling Barcelona na kansloos duel in München

8 december 2021, 22:59

FC Barcelona overwintert voor het eerst sinds 2000/2001 níét in de Champions League. De Catalanen hadden tegen het al gekwalificeerde Bayern München drie punten nodig, maar werden met een 3-0 nederlaag terug naar Spanje gestuurd. Ook de 2-0 zege van Benfica op Dinamo Kiev was niet in het voordeel van de ploeg van Xavi.

Op voorhand was de uitgangspositie van Barcelona heel helder. De ploeg moest winnen van Bayern München, óf Dinamo Kiev moest winnen van concurrent Benfica. Bij ieder ander scenario zouden Memphis Depay, Frenkie de Jong en hun ploeggenoten veroordeeld zijn tot de knock-outfase van de Europa League. Los van enkele afwezigen, onder wie vaste krachten Leon Goretzka en Joshua Kimmich, had Bayern vooraf al aangekondigd gewoon met de sterkste elf aan te treden. Toch had Xavi er vertrouwen in: "Wij kunnen van iedereen winnen."

Dat vertrouwen straalden zijn spelers in de beginfase ook uit. Het creëerde in de beginfase al meerdere kansen. Vaak was Ousmane Dembélé daarbij betrokken, die voor het eerst sinds zijn blessure was teruggekeerd in de basis. De openingstreffer bleef echter uit en na een klein halfuur liet ook Bayern zich zien. Eerst leek Robert Lewandowski al dichtbij, maar kreeg hij de bal van Thomas Müller achter zich gespeeld. Jordi Alba werkte de bal vervolgens weg, maar raakte daarbij geblesseerd en moest zijn wedstrijd na een halfuur staken.

Na die aderlating volgde de volgende klap voor Barcelona. Enkele minuten na die vorige kans waren de rollen omgedraaid en was Lewandowski de aangever. Hij wipte de bal op het hoofd van Müller, die voor zijn man en binnenkopte. Ronald Araújo greep in, maar de doellijntechnologie gaf aan dat dat te laat was om de openingstreffer te voorkomen. Kort voor rust zou ook de tweede volgen, toen Leroy Sané van een meter of 25 besloot uit te halen. Zijn schot was snoeihard, al leek ook Marc-André ter Stegen niet vrijuit te gaan.

Hoe dan ook stond Barcelona in de tweede helft voor een onmogelijke opdracht. Het had ongetwijfeld het nieuws meegekregen dat Benfica voorstond tegen Dinamo Kiev en dat het dus minstens drie keer moest scoren om deze Champions League-campagne te redden. Dat zat er al lang niet meer in. Kort na rust was Sané al dichtbij - hij had de bal voor het intikken, maar schoot tegen Ter Stegen op - en een kwartier later viel dan toch de derde treffer. Jamal Musiala was de doelpuntenmaker, na goed voorbereidend werd van Alphonso Davies. 

Over en uit dus voor Barcelona, dat in het laatste halfuur zelfs niet meer tot een eretreffer kwam. Ook de laatste hoop, puntverlies van Benfica, ging de ploeg niet meer redden. De Portugesen wonnen namelijk met 2-0 van Dinamo Kiev, waardoor de Catalanen zich definitief klaar moeten maken om na de winter in de Europa League uit te komen. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen