Absoluut droomdebuut aanwinst Kuijpers helpt RKC aan zege

5 december 2021, 14:20   Bijgewerkt: 5 december 2021, 15:09

Het debuut van Roy Kuijpers bij RKC Waalwijk werd er zondagmiddag eentje om van te dromen. De aanvaller stapte deze week over van FC Den Bosch naar de provinciegenoot, was op tijd speelgerechtigd gemaakt bij de KNVB en viel twintig minuten voor tijd in tegen NEC. Nadat hij eerst voorlangs had geschoten, tikte hij in blessuretijd zijn elftal alsnog naar de overwinning: 2-1.

RKC en NEC hadden weinig moeite met de vroege aanvangstijd, want vanaf het eerste fluitsignaal om 12:15 uur ontspon zich een vermakelijke eerste helft. RKC legde veel energie in de beginfase en vooral wanneer NEC in balbezit was. Toch was het na een kwartier raak voor de Nijmegenaren. Een gekraakt schot van Dirk Proper leverde de eerste hoekschop van de wedstrijd op. Deze werkte RKC-doelman Etienne Vaessen allerminst fraai weg. De 26-jarige doelman hielp NEC in het zadel door een eenvoudige vangbal los te laten, waarna Jordy Bruijn bij de tweede paal simpel de bal tegen de touwen kon schieten.

Kort na het openingsdoelpunt leek NEC door te drukken, maar even later pakte RKC wederom het initiatief. Het spel golfde op en neer en vooral Iliass Bel Hassani voelde zich als een vis in het water. Hij was bij vrijwel al het gevaar van RKC aanwezig en speelde erg bedrijvig. Bel Hassani gaf dan ook de assist op de Deen Jens Odgaard bij de 1-1. Na een steekpass van Bel Hassani legde Odgaard met een slimmigheidje twee verdedigers van NEC in de luren en passeerde met uitgekiende perfectie via de binnenkant van de paal Mattijs Branderhorst.

De tweede helft lag het niveau aanzienlijk lager, maar door de vele fouten over en weer gebeurde er genoeg. Dit leidde wel tot gevaar voor beide doelen, maar grote kansen vielen er niet te noteren. In de 71e minuut betrad Roy Kuijpers het veld om zijn debuut in de Eredivisie te maken. Zowel NEC als RKC speelden in de slotfase voor de winst, waardoor de ruimtes steeds groter werden. Vlak voor tijd was Kuijpers na een versnelling al dichtbij de winnende treffer, maar hij plaatste de bal een meter naast de verre hoek.

In de laatste minuut van de blessuretijd was het alsnog raak voor RKC. De defensie van NEC schutterde en na fel doorzetten van Finn Stokkers kwam de invaller samen met Kuijpers oog in oog met NEC-doelman Branderhorst. Stokkers gunde de bal aan debutant Kuijpers, die in een leeg doel afrondde. Met dit doelpunt schrijft Kuijpers een fraai hoofdstuk in een jongensboek en bezorgt RKC Waalwijk drie kostbare punten in de strijd om weg te blijven uit de onderste regionen.

Man of the match: Roy Kuijpers.