Vitesse legt SC Cambuur genadeloos op pijnbank

Vitesse legt SC Cambuur genadeloos op pijnbank

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

4 december 2021 – Vitesse heeft zaterdagavond in Leeuwarden flink vertrouwen kunnen tanken richting het belangrijke Conference League-duel van komende donderdag. Tegen een onthutsend zwak SC Cambuur werden de treffers aan een geregen, waarna de teller uiteindelijk stokte op 1-6. Sondre Tronstad was met twee wereldgoals de absolute man of the match, terwijl ook Loïs Openda twee goals en een assist wist te noteren.

Beide ploegen wisten dat de winnaar van het duel de vijfde plek op de ranglijst in handen zou nemen. Doordat FC Utrecht eerder op de dag had verloren van PSV werd voor Cambuur plek vier zelfs de inzet. De ploeg moest het daarbij wel stellen zonder hoofdtrainer Henk de Jong, die ziek thuis zat. Diens vervanger Pascal Bosschaart kon bovendien geen gebruik maken van de diensten van Mees Hoedemaker, die kampte met een blessure.

Op het Leeuwarder kunstgras gingen beide ploegen wat weifelend van start, waardoor het lang duurde voor de wedstrijd enigszins los kwam. Nadat er een klein half uur over en weer wat was aangerommeld, bracht een arbitrale dwaling leven in de brouwerij. Vitesse kreeg een corner toegekend, terwijl de bal toch zichtbaar als laatst was geraakt door Daan Huisman. Protesten van Cambuur ten spijt mocht de corner worden genomen, waarop Tronstad prompt een wereldgoal wist te noteren. Met veel gevoel veegde hij de bal buiten het bereik van Sonny Stevens in de winkelhaak van het vijandelijke doel. De treffer stond direct als een paal boven water, omdat de VAR niet de jurisdictie had om in te grijpen op de onterecht toegekende corner.

De wonderschone openingsgoal werkte als katalysator van een onvervalst Arnhems kwartiertje, zo bleek al snel. De gemoederen van de 0-1 waren nauwelijks bedaard, of Lois Openda dook volledig vrij voor Stevens op om de voorsprong te verdubbelen. Op onverklaarbare wijze schoot de aanvaller echter recht tegen de doelman aan, waardoor het wankelende Cambuur ternauwernood nog even overeind bleef staan. Niet veel later ging het echter wel mis, toen Openda de kans kreeg zijn eerdere fout te herstellen. Na een goed uitgespeelde aanval bleef hij nu wel rustig en schoof hij beheerst binnen: 0-2.

Met die comfortabele voorsprong groeide het vertrouwen bij de bezoekers tot nog grotere properties. Zo was de Arnhemse bank nog niet uitgejuichd om Openda, of Huisman kreeg dé kans op 0-3. De aanvaller, smachtend naar zijn eerste Eredivisiegoal, werd bediend door Openda maar schoof de bal aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Ook de gemiste kans van Huisman had evenwel geen grote gevolgen, want nog ruim voor rust mocht het dolende Cambuur de bal alsnog voor de derde keer uit het net vissen. Buitink was het eindstation van een snelle aanval en kreeg bovendien hulp van Stevens, die veel te vroeg en bovendien weifelend uit zijn doel kwam. Met die 0-3 was Cambuur rijp voor de slacht, niet in de laatste plaats omdat Mitchel Paulissen zich al geblesseerd had moeten laten vervangen, en leek het duel al gespeeld voor de thee goed en wel was gezet.

Cambuur zou Cambuur echter niet zijn als het zich voor rust toch nog enigszins zou terug knokken. De thuisploeg maakte daarbij optimaal gebruik van een vrije trap, die op randje buitenspel door invaller Marco Tol werd gepromoveerd tot doelpunt: 1-3.

De Friese opleving was van korte duur, zo bleek na rust al snel. Koud terug op het veld stonden de gastheren niet op te letten bij een snel genomen vrije trap van Vitesse, waarop Tronstad voor de tweede keer in alle rust kon uithalen. Opnieuw deed hij dat met verve, waardoor de marge weer terug was op drie treffers. Het was direct de definitieve nekslag voor Cambuur. Het geloof vloeide uit de ploeg weg, waardoor het tweede bedrijf een formaliteit leek te worden.

Niets bleek echter minder waar, want de Arnhemse handen mochten nog verschillende keren op elkaar. Dat begon met een voorzet vanaf de linkerflank, die voor Cambuur-doelman Stevens een simpele vangbal leek te worden. Ook de doorgaans betrouwbare keeper liet echter zien flink in de malaise van zijn ploeggenoten te delen. Hij liet het leer pardoes uit zijn handen glippen, waarna Openda zijn tweede van de avond mocht maken: 1-5.

Daarmee was het leed voor Cambuur nog altijd niet geschiedde, want uit een flitsende counter werd het ook nog 1-6. Openda werd weggestuurd met een heerlijke pass en had voor zijn hattrick kunnen gaan. In plaats daarvan legde hij de bal onbaatzuchtig breed, waardoor Nikolai Baden Frederiksen simpel kon binnen lopen.
De gedroomde vierde plek op de ranglijst kwam er voor de thuisploeg dus niet. In plaats daarvan voegt Vitesse zich overtuigend bij de subtop van de Eredivisie. Lang gefeest zal er in Arnhem echter niet worden: alle focus gaat op het duel met NS Mura van komende donderdag.

Opstellingen en beoordelingen*
SC Cambuur
: Sonny Stevens 4; Doke Schmidt 5, Calvin Mac-Intosch 5, Erik Schouten 5, Alex Bangura 5,5; Jamie Jacobs 4,5 (72. Sam Hendriks -), Mitcel Paulissen 5 (33. Marco Tol 5,5), Robin Maulun 4,5; Michael Breij 5 (56. Maxim Gullit 4,5), Roberts Uldrikis 4 (72. Tom Boere -), Issa Kallon 4,5

Vitesse: Jeroen Houwen 6,5; Maximilian Wittek 7,5, Jacob Rasmussen 7 (72. Tomas Hajek -), Riechedly Bazoer 8, Danilo Doekhi 6,5, Eli Dasa 7; Sondre Tronstad 8,5 (72. Toni Domgjoni -), Yann Ghobo 7 (59. Patrick Vroegh 7), Daan Huisman 6,5; Lois Openda 8,5 (84. Oussama Darfalou -), Thomas Buitink 7,5 (59. Nikolai Baden Frederiksen 6,5)

Man of the Match: Sondre Tronstad
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd