KNVB steunt door D66 ingediend wetsvoorstel

KNVB steunt door D66 ingediend wetsvoorstel

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

2 december 2021 – De KNVB heeft zich donderdag uitgesproken aan een door D66 ingediende motie in de Tweede Kamer. De politieke partij wil matchfixing expliciet strafbaar stellen en de Nederlandse voetbalbond is een duidelijke voorstander van die wet. Het moet het makkelijker maken om matchfixers en frauderende sporters aan te pakken, iets dat nu relatief lastig in ons rechtssysteem.

Er zou inmiddels al een meerderheid zijn voor dit voorstel, dat gesteund wordt door VVD, CDA, ChristenUnie en de SP. In diverse andere Europese landen is er ook al een wet om het manipuleren van sportwedstrijden beter strafbaar te maken. Zeker met de nieuwe gokwet is zoiets hard nodig, meent D66.

Hoewel de NOS onderzoek deed naar vermoedelijke matchfixingszaken in onder meer het Nederlandse voetbal, is daaruit niemand vervolgd. Ook bij de andere sporten waarin de NOS omkopingszaken blootlegde, kon niet worden ingegrepen, mede door de beperkingen die de overheid heeft. 'De KNVB is groot voorstander van strafbaar maken matchfixing', laat de voetbalbond weten. 

Lees ookKNVB kan geen vervolg geven aan 'matchfixingszaak'

Wat onder meer strafbaar gemaakt wordt, is contact tussen een matchfixer en een sporter, waarbij er iets aangeboden wordt, zonder een tegenprestatie. Meestal is de tegenprestatie een bewuste vaak negatieve sportprestatie, maar dat is heel moeilijk aan te tonen. Pas zodra de concrete afspraken achterhaald zijn, kan het OM momenteel ingrijpen. Die grens wordt verlaagd in het nieuwe voorstel, zodra dat aangenomen wordt. 

gerelateerd