De statistieken: Ballon d'Or-winnaar Messi versus Lewandowski

De statistieken: Ballon d'Or-winnaar Messi versus Lewandowski

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

30 november 2021 – Robert Lewandowski leek voorafgaand aan de Ballon d'Or-verkiezing de favoriet voor de prestigieuze prijs, maar Lionel Messi ging er voor de zevende keer vandoor met het eremetaal. Het zorgde voor onbegrip, maar gezien de statistieken van beide spelers valt er wel iets voor de uitslag te zeggen.

Qua doelpunten stak de Poolse spits met kop en schouders boven de rest uit. Hij scoorde 54 doelpunten in 45 wedstrijden, waar de Argentijn 'slechts' veertig keer wist te scoren in 49 wedstrijden. De aanvaller van Bayern München had daar 98 doelpogingen voor nodig, Messi vuurde vijf keer vaker af op goal. Dat kan iets zeggen over de effectiviteit van Lewandowski, maar als wordt gekeken naar het aantal grote gemiste kansen, doet de aanvaller het een stuk minder dan Messi. De Bundesligatopscorer hielp 35 grote kansen om zeep, terwijl de topscorer van La Liga twaalf opgelegde mogelijkheden miste.

Lees ook: Dit was het kleine puntenverschil tussen Messi en Lewandowski

Messi kreeg het afgelopen seizoen behoorlijk wat kritiek, omdat hij vaak wandelend te zien was op het veld. Desondanks won hij de bal vaker terug dan Lewandowski en tackelde hij bijna drie keer zo vaak. Niet alleen verdedigend toonde de aanvaller uiteraard zijn waarde. Waar de Pool zestien grote kansen creërde voor zijn ploeggenoten, deed de Argentijn dat tien keer vaker. In totaal zorgde Messi voor 118 kansen, waar de teller van zijn concurrent bleef steken op 55.

FC Barcelona raakte deze zomer de aanvaller kwijt aan Paris Saint-Germain. Dat de club dit seizoen matig presteert, met een zevende plaats op de ranglijst, is niet geheel toevallig. Messi was vorig seizoen namelijk cruciaal, ondanks dat hij dus veel kritiek kreeg, omdat hij te weinig arbeid zou leveren. De balvirtuoos zorgde namelijk negen keer voor een winnende goal, waar Lewandowski acht keer de matchwinner werd. Als daar de beslissende assists bij opgeteld worden, besliste de Pool tien keer een wedstrijd. De Argentijn vijftien keer.

gerelateerd