Revolutie in voetbal: mogelijk geautomatiseerd buitenspel op WK

29 november 2021, 16:30

De FIFA gaat de komende weken een test uitvoeren of het mogelijk is om het bekijken van buitenspel semi-automatisch te maken. Tijdens de Arab Cup wordt aan de hand van diverse slimme camera's vastgesteld of spelers wel of niet buitenspel staan.

Dat maakt de FIFA bekend. In totaal gaat het om tien tot twaalf van dat soort camera's, die exact in de gaten kunnen houden of een speler buitenspel staat. Als dat het geval is, geven de camera's automatisch een seintje aan de grensrechter. Het is overigens niet zo dat de slimme camera's altijd gelijk hebben. De grensrechter mag namelijk altijd bepalen.

De grootste reden voor de automatisering van buitenspel is tijdwinst. Regelmatig duurt het minuten voordat de arbitrage in overleg met de VAR heeft besloten of een doelpunt rechtmatig is. Bovendien maakt de technologie een einde aan menselijke fouten. De laatste jaren werden veel goals afgekeurd vanwege vermeend buitenspel.

De technologie wordt tijdens de Arab Cup definitief voor het eerst getest. De FIFA overweegt de technologie bij een geslaagde test ook in te zetten op het WK 2022 in Qatar.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen