Ten Hag en Nijhuis zien verandering: "Was schering en inslag"

28 november 2021, 09:58

De Eredivisie is bijna op de helft. Tijd om de eerste conclusies te trekken: dit seizoen worden er een stuk minder strafschoppen gegeven dan vorig jaar. Dat was Erik ten Hag ook al opgevallen. De trainer kreeg vorig seizoen elf strafschoppen met Ajax, nu staat de teller nog op nul. Van de top-drie kreeg alleen Feyenoord tot dusver een penalty.

Volgens De oefenmeester had de bal overigens wel een aantal keer op de stip gemoeten. "Dat was het geval tegen Heracles met Devyne Rensch en bij Go Ahead Eagles met Davy Klaassen. En in Waalwijk werd een handsbal van RKC niet bestraft en kregen we geen strafschop", aldus Ten Hag in het Algemeen Dagblad. Hij noemt het verschil tussen afgelopen seizoen en deze voetbaljaargang 'best vreemd'. "Ajax is een heel aanvallende ploeg die vaak in strafschopsituaties terechtkomt. Dan zouden daar automatisch meer strafschoppen gegeven kunnen worden. Dat is dus niet het geval."

Dat er minder strafschoppen gegeven worden, heeft volgens Bas Nijhuis te maken met de verandering van de handsregel. Alleen als een speler zich onnodig groot maakt als hij de bal tegen de hand krijgt, gaat de bal nog op de stip. "Hands in het strafschopgebied was vorig seizoen nog schering en inslag. Dat is nu veel minder. We hebben ook met elkaar afgesproken dat we elkaar niet voor het minste of geringste naar de monitor laten lopen. Daarin zijn we nu terughoudender."

Daarnaast is de samenwerking tussen de VAR en de scheidsrechter volgens Nijhuis steeds beter. "Vorig seizoen had je bij elke bal die de zestien in werd geschoten nog het idee van: nu gaat het zo komen. En als je dan niks constateerde kon er nog altijd iemand op je oor komen om je terecht te wijzen. Dat is veel minder. Het pietluttige is er vanaf", aldus de arbiter, die merkt dat het veel vervelende momenten scheelt. "Dat appelleren wordt op deze manier ook minder. Dat is alleen maar positief."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen