Barça dankt Memphis, Frenkie en VAR bij late zege op Villarreal

27 november 2021, 23:13

In een vermakelijke wedstrijd heeft FC Barcelona zaterdagavond de tweede overwinning onder de nieuwe trainer Xavi geboekt. Gemakkelijk ging het zeker niet, maar mede door doelpunten van Memphis Depay en Frenkie de Jong won de ploeg met 1-3 van Villarreal. Daarbij zal die ploeg overigens nog niet uitgepraat zijn over het optreden van de VAR.

Kan FC Barcelona vandaag eindelijk het net vinden? Dat was tegen Villarreal de grote vraag, nadat in de eerste twee wedstrijden onder de nieuwe trainer Xavi alleen uit een strafschop gescoord werd. Binnen enkele minuten was er dit keer al de eerste mogelijkheid, maar een katachtige redding van Geronimo Rulli voorkwam een vroege openingstreffer. Daarmee boorde hij de negentienjarige Ez Abde, die zijn basisdebuut maakte, een droomstart door de neus.

Aan de andere kant was ook Villarreal dicht bij een vroege voorsprong. Sterker nog: de ploeg had een penalty moeten krijgen nadat Gerard Piqué een doelpunt van Arnaut Danjuma met de hand voorkwam. Zowel de scheidsrechter als de VAR greep echter niet in. Ook daarna bleven de kansen volgen, nu vooral voor FC Barcelona. De gevaarlijkste was voor Memphis. Hij kwam na een geweldige steekbal van De Jong één op één tegenover de keeper te staan, maar raakte de bal verkeerd en schoot naast.

Op basis van de eerste helft moest Barça wederom vrezen voor een wedstrijd waarin het bij vlagen fantastisch voetbal liet zien, maar dit niet omzette in doelpunten. Kort na rust viel die openingstreffer echter wel. Memphis Depay schoot van dichtbij tegen Rulli op, waarna De Jong in een leeg doel binnen kon schieten. Het was zijn eerste treffer van dit seizoen, waarmee hij deed wat Xavi van hem eist: aanvallend meer bijdragen.

De wedstrijd was op dat moment nog lang niet gespeeld en na iets meer dan een uur leek Villarreal opnieuw een strafschop te krijgen. Opnieuw werd door de scheidsrechter en de VAR echter niet ingegrepen; het veel te opzichtige vasthouden van Eric Garcia bij Raul Albiol bleef onbestraft. Toch kwam de thuisploeg even later alsnog op gelijke hoogte. Samuel Chukwueze kwam voor zijn man en passeerde Marc-André ter Stegen: 1-1.

Pas in de slotfase wist Barcelona te voorkomen dat de gemiste kansen dit keer puntverlies zouden opleveren. Het was Memphis die optimaal profiteerde van een mislukte kopbal achteruit. Hij controleerde de bal, omspeelde Rulli en bezorgde zijn ploeg in de 87e minuut dan toch de zege. De eindstand werd daarbij zelfs nog 1-3, omdat invaller Philippe Coutinho in de extra tijd een penalty perfect de hoek in jaagde. Rulli dook de goede hoek in, maar kon er zelfs dan onmogelijk bij.