Coëfficiëntenpolonaise: all time seizoenrecord al bijna verbroken

Coëfficiëntenpolonaise: all time seizoenrecord al bijna verbroken

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

26 november 2021 – Het was op de meeste velden spannend tot de laatste secondes, maar opnieuw was het een uitstekende week voor de Nederlandse coëfficiëntenstrijd. Feyenoord en AZ kroonden zich donderdag tot groepswinnaar in hun Conference League-poules, PSV won en houdt uitzicht op plaatsing en ook Vitesse mag nog dromen van Europees voetbal. Zonder nederlaag is de zesde plaats virtueel behouden.

Die zesde stek geeft recht op twee rechtstreekse Champions League-tickets en die had Nederland na de vorige speelronde in handen, wel gerekend vanaf volgend seizoen. Maar door de verrassende zege van Sporting Portugal en dito plaatsing in de poule van Ajax (dat opnieuw 0,4 punt pakte met de zege), ging Portugal weer even virtueel over Nederland heen. Gelukkig kwam er hulp van FC Midtjylland, dat van Sporting Braga won en een bonus van de eerste plaats voorlopig voorkwam.

Lees ookNederland is ultieme zesde plek op coëfficiëntenlijst virtueel kwijt 

Door de late treffer van Cyriel Dessers stelde Feyenoord wel de groepswinst veilig (0,2 punt voor het gelijkspel), wat een bonus van 0,4 punt oplevert. AZ boekte een gelijkspel en haalde ook extra punten (ook 0,6 in totaal) terwijl, terwijl PSV met de overwinning (0,4) in elk geval zeker is van Europese overwintering. Het gunstigste zou zijn in de Europa League met een zege op Real Sociedad, maar via de Conference League is er nog een kleine achtervang.

Verder pakte Vitesse ook een punt tegen Stade Rennes en daarmee werd niet alleen uitzicht gehouden op de tweede plaats, ook werd voorkomen dat Frankrijk – de nummer vijf op de coëfficiëntenranglijst – uitliep op Nederland in die wedstrijd en zelf schreef het 0,2 punt bij. De Franse clubs liepen deze ronde overigens wel weer uit op de clubs uit Nederland, maar helemaal uit zicht zijn de Fransen nog altijd niet. De totale teller van Nederland staat dit seizoen al op 12.600, terwijl het all time record op 13.600 staat.

Het kan bijna niet anders dan dat het record vebroken gaat worden, met vier clubs die overwinteren en nog een duel in de groepsfase hebben af te werken. Het grote verschil tussen de huidige stand en de stand na dit seizoen, is het feit dat het voor Nederland rampzalige voetbaljaar 2017/18 wordt weggestreept in de ranking. 

Huidige stand op de coëfficiëntenranglijst:
5. Frankrijk: 53.581 (6/6)
6. Portugal: 48.382 (4/6)
7. Nederland: 42.700 (5/5)

Stand vanaf volgend seizoen op de coëfficiëntenranglijst:
5. Frankrijk: 42.080 (+3.165) (6/6)
6. Nederland: 39.800 (+2.200) (5/5)
7. Portugal: 38.716 (+1.333) (4/6)


gerelateerd