PSV wint en komt op pole position voor EL-overwintering

25 november 2021, 23:04   Bijgewerkt: 26 november 2021, 08:38

PSV heeft donderdagavond een eenvoudige zege geboekt op Sturm Graz: 2-0. Door de overwinning zijn de Eindhovenaren zeker van Europese overwintering. Bovendien heeft het team van trainer Roger Schmidt plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League helemaal in eigen hand.

PSV was bij een gelijkspel al zeker van Europese overwintering, omdat het dan als nummer drie in groep B zou eindigden. Die plaats geeft recht op een vervolg in de Conference League, maar de ploeg van Schmidt mikt natuurlijk op een overwintering in de Europa League. Tijdens die missie moest de Duitse oefenmeester het nog altijd doen met een gehavend elftal. Naast Eran Zahavi, Jordan Teze, Cody Gakpo, Noni Madueke, Ryan Thomas en Philipp Max belandde Maxi Romero ook in de ziekenboeg.

In de thuiswedstrijd met Vitesse (2-0) lieten de Eindhovenaren zich daardoor totaal niet van de wijs brengen en ook tegen Sturm Graz kwamen ze sterk voor de dag. PSV controleerde het duel vanaf het eerste fluitsignaal en kreeg na vijf minuten de eerste kans via Vinícius, die in kansrijke positie over het doel kopte. Vervolgens had PSV de nodige moeite met het slechten van de Oostenrijkse muur. Sturm Graz trok zich continu terug om de weg naar het doel te versperren.

Daar slaagde Sturm Graz aardig in, want ook bij de tweede Eindhovense mogelijkheid bleven de Oostenrijkers overeind. Opnieuw was het Vinícius die de score had kunnen openen, maar een Oostenrijks been voorkwam dat de Braziliaan van dichtbij kon uithalen. Zo leek PSV, ondanks het flinke veldoverwicht, zonder doelpunt de rust in te gaan. Niets bleek echter minder toen Jörg Siebenhandl bij het herstellen van een misverstand met ploeggenoot Amadou Dante Götze aantikte en daarmee een strafschop veroorzaakte. Dit buitenkansje was wel aan Vinícius besteed: 1-0.

Zo had PSV de voorsprong, waar het recht op had, alsnog op zak en was er daardoor geen vuiltje aan de lucht. Ook na rust straalde PSV rust en stabiliteit uit. Het drukte de tegenstander meteen ver terug en kwam via Götze bijna direct op 2-0. Uit een haarscherpe voorzet van Phillipp Mwene kopte de Duitser rakelings naast. Sturm Graz was gewaarschuwd en moest tien minuten later alsnog de tweede tegentreffer incasseren. Na een prachtige balletje van Doan bleef Bruma oog in oog met Siebenhandl uiterst kalm.

Dat leek de genadeklap voor Sturm Graz, dat bijzonder pover voor de dag kwam in Eindhoven. Dat zag ook trainer Christian Ilzer die onder meer een driedubbele wissel toepaste. Dat leverde zowaar wat gevaar op, want invaller Anderson Niangbo zorgde voor de enige twee schoten tussen de palen van Sturm Graz. Het mocht uiteindelijk allemaal niet baten voor de Oostenrijkers, die invaller Yorbe Vertessen nog bijna 3-0 zagen maken. De Belgische aanvaller gleed een voorzet van de uitstekend spelende Doan bijna binnen.

Zo bleef het uiteindelijk bij 2-0 en boekte PSV een cruciale Europese overwinning. Door de zege komt het op acht punten en passeert het Real Sociedad, dat op bezoek bij AS Monaco met 2-1 verloor. Over twee weken volgt de beslissing in San Sebastian, waar de Eindhovenaren aan een gelijkspel genoeg hebben om de volgende ronde van de Europa League te bereiken.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 6.5; Phillipp Mwene 6.5, André Ramalho 6, Olivier Boscagli 6 (57. Armando Obispo 6) , Mauro Júnior 5.5; Ibrahim Sangaré 6, Mario Götze 6 (70. Marco van Ginkel 5.5) , Erick Gutiérrez 5.5 (70. Davy Pröpper 5.5); Ritsu Doan 7 (87. Jeremy Antonisse -), Carlos Vinícius 6.5 (58. Yorbe Vertessen 6), Armando Bruma 7

Man of the match: Armando Bruma

*Spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen