AZ pakt punt en is zeker van groepswinst in Conference League

AZ pakt punt en is zeker van groepswinst in Conference League

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

25 november 2021 – AZ is er donderdagavond in geslaagd om zich te verzekeren van overwintering in de Conference League. De ploeg van trainer Pascal Jansen speelde een zeer povere wedstrijd op bezoek bij FK Jablonec, maar stapte uiteindelijk wel met een punt (1-1) van het veld. Dat bleek voldoende voor de groepswinst en overwintering.

Jansen besloot na het puntenverlies (1-1) van afgelopen zaterdag tegen NEC Nijmegen twee wijzigingen door te voeren in zijn ploeg. In de achterhoede mocht Aslak Fonn Witry beginnen op de plek van Yukinari Sugawara, terwijl Albert Gudmundsson zijn plekje voorin af moest staan aan Håkon Evjen. Sugawara en Gudmunsson zaten allebei wel op de reservebank, waar geen plek meer was voor Timo Letschert. De 29-jarige centrumverdediger komt niet meer voor in de plannen van AZ en ontbrak tegen Jablonec bij de wedstrijdselectie.

Ondanks de nieuwe gezichten begon AZ behoorlijk tam op Tsjechische bodem. Jablonec liet op zijn beurt zien dat het er voor eigen publiek een leuke wedstrijd van wilde maken. Nadat Evjen namens de bezoekers net naast had geschoten, werd de score geopend door Milos Kratochvíl. De middenvelder verlengde een vrije trap van Jan Krob en zag zijn kopbal zomaar over de slecht opgestelde Peter Vindahl Jensen in het doel vliegen. De goalie van AZ moest daarna nog twee keer ingrijpen. Hij bokste een vrije trap van Krob weg en redde op een schot van Tomás Cvancara.

AZ kon daar in eerste instantie weinig tegenover zetten, al schoot Jesper Karlsson een vrije trap maar net over. Pas in de slotfase van de eerste helft wisten de gasten de druk op het doel van Jan Hanus op te voeren. Zo werd een schuiver van Fredrik Midtsjø geblokt en zag Vangelis Pavlidis zijn poging net voor de doellijn worden weggeknald. De gelijkmaker kwam er echter alsnog. Pavlidis ontsnapte aan buitenspel en legde de bal na een goede actie terug op Evjen. Hij draaide handig naar zijn linkerbeen en schoof de bal in de korte hoek: 1-1.

De tweede helft was amper begonnen of Karlsson had AZ al op voorsprong kunnen zetten. Hij verscheen in kansrijke positie voor de neus van Hanus en kreeg de bal niet langs de doelman. Daarna mocht Jablonec van gelukkig spreken dat het de wedstrijd met tien man mocht vervolgen. Een snoeiharde tackle van Jaroslav Zelený op Evjen werd bestraft met geel, waar rood op zijn plaats was geweest. De aanvaller van AZ moest de wedstrijd wel staken met een blessure en werd vervangen door Tijjani Reijnders, die kort na zijn entree en schietkans om zeep hielp.

In het restant van het tweede bedrijf leken beide ploegen een 1-1 gelijkspel wel prima te vinden. Dani de Wit kreeg namens AZ nog wel een goede mogelijkheid op de 1-2, maar hij kwam niet lekker uit met zijn passen en schoot naast. Daarna werden er geen kansen meer gesignaleerd in het Stadion Strelnice en zodoende heeft AZ de groepswinst en overwintering te pakken. De laatste wedstrijd tegen Randers (donderdag 9 december, 18.45 uur) is voor de Alkmaarders enkel nog voor de eer en de premie.

Opstelling AZ: Peter Vindahl Jensen 6; Aslak Fonn Witry 6 (78. Yukinari Sugawara -), Pantelis Hatzidiakos 6, Bruno Martins Indi 6, Owen Wijndal 6; Jordy Clasie 6, Fredrik Midtsjø 6 (90. Zakaria Aboukhlal -), Dani de Wit 6; Håkon Evjen 7 (63. Tijjani Reijnders 6), Vangelis Pavlidis 6.5 (78. Albert Gudmundsson -), Jesper Karlsson 6.

Man of the Match: Håkon Evjen
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd