Ajax
5 – 0
Excelsior Maassluis

Vijf conclusies na de duels van PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse

Vijf conclusies na de duels van PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

26 november 2021 – De vijfde speelronde in de Europa League en Conference League zit erop. Het was vanuit Nederlands perspectief een succesvolle avond met één zege en drie gelijke spelen. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na de wedstrijden van AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse.

1. Marciano geen geschikte stand-in
Bij afwezigheid van de met corona besmette Justin Bijlow moest Ofir Marciano de ballen tegenhouden bij Feyenoord. Het werd voor de doelman uit Israël een avond om snel te vergeten. Hij oogde onzeker, maakte veel fouten in de opbouw en vertolkte bij beide tegendoelpunten een negatieve hoofdrol. Met name de fout bij de 2-1 van Slavia Praag was pijnlijk. Door de late 2-2 van Cyriel Dessers zijn de blunders van 32-jarige keeper naar de achtergrond geschoven, maar het is voor Feyenoord maar te hopen dat Bijlow heel snel terugkeert...

Lees ookStand-in Bijlow: "Ik ga een mooi cadeau voor Dessers kopen"

2. Mentale weerbaarheid Feyenoord
Het blijft bijzonder hoe Feyenoord blijft presteren onder Arne Slot. In de Eredivisie staan de Rotterdammers in verliespunten bovenaan en in de Conference League is overwintering sinds gisteravond een feit. Ondanks een blunderende doelman, het uitvallen van Bryan Linssen en de vroege rode kaart van Guus Til klaarde Feyenoord de klus tegen Slavia Praag (2-2). Volgens Slot was het de knapste prestatie van zijn ploeg tot nu toe. Dat Feyenoord zelfs in wedstrijden waarin het met meerdere tegenslagen te maken krijgt overeind weet te blijven, zegt wat over de mentale weerbaarheid. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.

3. Veerkrachtig Vitesse
Niet voor het eerst dit seizoen leek Vitesse op een onoverbrugbare achterstand te staan in Europa. Op bezoek bij Anderlecht werd het een tijdje weggespeeld en stond het 2-1 achter, waarna het nog 3-3 werd. In eigen huis leek het te verliezen van Dundalk FC, maar scoorde het nog via Loïs Openda (2-2). In de vorige speelronde van de Conference League stond het na een half uur met 3-0 achter tegen de sterren van Tottenham Hotspur, maar had het lang serieus uitzicht op een goed resultaat (3-2). En op bezoek in Frankrijk had donderdagavond niemand meer wat gegeven voor de kansen van Vitesse na de 3-1 van Gaëtan Laborde. Maar opnieuw toonden de Arnhemmers veerkracht en zagen dat terecht beloond worden met een knap punt in Frankrijk. En dat betekent dat er nog serieus uitzicht is op Europese overwintering en dat is in deze poule uiterst knap!

4. AZ imponeert Europees niet
Aan de eerste plaats van AZ valt niets af te dingen. Geen enkel verlies en elf punten is meer dan voldoende, maar het voetbal waarmee de ploeg van Pascal Jansen voor de dag komt in Europa, is niet hoogstaand. Écht enorm overtuigend is er in de groepsfase niet gewonnen. Tegen de Deense nummer vier Randers (2-2) werd gelijkgespeeld en ook donderdag ging het tegen de nummer dertien van Tsjechië wel erg moeizaam (1-1). Alleen van de koploper van Roemenië werd tweemaal gewonnen zonder tegentreffers, al was ook dat niet sprankelend. Voor deze enigszins zwakke groep was het genoeg, maar in de knock-outfase zal het beter moeten.

5. Coëfficiëntenopmars
Nederland mag blijven dromen van twee rechtstreekse toegangsbewijzen voor de groepsfase van de Champions League. De zesde plek op de virtuele coëfficiëntenranglijst werd deze week in ieder geval weer steviger in handen genomen. En dat is zeker niet alleen te danken aan Ajax. AZ en Feyenoord pakten donderdagavond bonuspunten door zich te verzekeren van de groepswinst in de Conference League. Mocht Vitesse zich over twee weken ten koste van Tottenham Hotspur weten te plaatsen voor de tussenronde, dan zijn er na de winterstop nog vijf Nederlandse clubs actief in Europa. Het is een ongekende luxe.

gerelateerd