Kraay: "Hebben tien minuten ongegeneerd gehuild"

Kraay: "Hebben tien minuten ongegeneerd gehuild"

24 november 2021Het overlijden van Simon Kistemaker kwam niet geheel onverwacht voor Hans Kraay jr. maar het blijft moeilijk voor de analist. Hij werkte als voetballer van De Graafschap succesvol samen met de oud-trainer en hield er een innige vriendschap aan over. 

"Simon was ongelooflijk uitgesproken en duidelijk. Tegen iedereen, dus ook tegen zijn spelers. Om uitleg vragen als wisselspeler had geen zin. 'Geen nieuws, slapneukert', zei hij dan met bulderende stem. 'Zorg maar dat je bij de beste vijf spelers zit, dan voetbal je altijd'. Iedereen pikte dat van hem", vertelt Kraay lovend in De Gelderlander. "Bij veel trainers wordt er achter de rug om geluld. Bij hem niet. Want hij rook dat gewoon. Simon had zo'n ongelooflijke mensenkennis."

De markante Kistemaker kwakkelde de laatste jaren met zijn gezondheid. Hij overleefde onder meer een hersentumor, prostaatkanker en darmkanker. De kanker kwam echter terug, met uitzaaiingen in zijn longen en lever. "Simon straalde altijd een harde, sterke persoonlijkheid uit. Hij bleef zo scherp als een mes, ook al zat de kanker van zijn kuit tot in zijn hoofd, maar hij begon wel steeds zachter te worden", stelt de analist, die samen met Erik ten Hag nog afscheid heeft genomen.

De huidige trainer van Ajax speelde ook bij De Graafschap toen de trainer de scepter zwaaide op De Vijverberg. "Erik en ik hebben altijd contact met hem gehouden: wekelijks bellen en eens in de drie weken bij hem langs. Dat had niets met zijn ziekte te maken, maar puur met liefde voor de persoon Kistemaker", vertelt Kraay, die het afscheid moeilijk vond. "Ik stond als een kleine jongen voor hem. Hij pakte mijn hand beet en hield me vast. 'Ik hou van je, vriendje', zei hij en we hebben tien minuten ongegeneerd gehuild. Een prachtig mens is heengegaan."

gerelateerd