Stadions waarschijnlijk nog langer op slot: vrijdag persconferentie

Stadions waarschijnlijk nog langer op slot: vrijdag persconferentie

24 november 2021 – Het kabinet kondigde twee weken geleden een korte lockdown af, waardoor de voetbalstadions voor drie weken leeg moesten blijven. Het lijkt er echter steeds meer op dat die periode van verboden stadionbezoek verlengd gaat worden. Omdat de coronacijfers nog altijd in rap tempo toenemen, geeft het demissionaire kabinet vrijdagavond een nieuwe persconferentie.

Daarin zal het de nieuwe maatregelen bekendmaken. Vaststaat dat de regels sowieso niet versoepeld zullen worden. Dat betekent dat de voetbalstadions zeer waarschijnlijk dicht zullen blijven. Het is nog niet bekend voor hoe lang. Het is bovendien de vraag wat het kabinet gaat doen met de amateursport. Vorig jaar werden alle amateurcompetities in oktober platgelegd.

Het kabinet overweegt momenteel de discutabele 2G-regel in te voeren. In dat geval kun je alleen evenementen zoals voetbalwedstrijden bezoeken als je gevaccineerd bent tegen het coronavirus of besmet bent geweest. Circa vijftien procent van de Nederlandse bevolking is niet gevaccineerd. Juist die groep heeft dan ook logischerwijs veel moeite met die regel.

Intussen lopen de coronacijfers snel op. Het aantal besmettingen ligt dagelijks rond de 23.000, terwijl ook steeds meer ziekenhuisbedden bezet raken. Daardoor dreigt op korte termijn code zwart, het horrorscenario waarin ziekenhuizen moeten kiezen wie zij helpen en wie niet. Voetbalclubs waren vorige week furieus na het besluit van het kabinet om wedstrijden achter gesloten deuren af te werken. Onderzoeken hebben aangetoond dat een wedstrijdbezoek nauwelijks tot nieuwe infecties leidt.

gerelateerd