Mogelijk Europees arrestatiebevel tegen Promes

Mogelijk Europees arrestatiebevel tegen Promes

18 november 2021 – Quincy Promes zit in de penarie. Donderdag werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) de oud-Ajacied gaat vervolgen voor poging tot doodslag en zware mishandeling.

De Oranje-international zou zijn neef hebben neergestoken op een familiefeest. Wanneer de zaak behandeld wordt door de rechter, is nu nog niet duidelijk. Als de zaak voor de rechter komt, heeft Promes drie opties: de zitting bijwonen, via een videoverbinding aanwezig zijn of helemaal niet op komen dagen. Promes heeft in ieder geval de keuze om zijn rechtszaak niet bij te wonen. Mocht dat het geval zijn en de Spartak Moskou-aanvaller wordt veroordeeld, dan ziet De Telegraaf een Europees arrestatiebevel voor hem worden uitgevaardigd.

In de laatste twee gevallen kan Promes niet direct aan zijn straf beginnen. Nederland kan Rusland vragen om uitlevering van de voetballer, maar daar zitten een hoop haken en ogen aan. Volgens de krant levert Rusland mensen met een buitenlandse nationaliteit 'in principe' uit, maar lijkt de kans niet heel groot dat het land mee zal werken aan een verzoek vanuit Nederland. Door de MH17-vliegtuigrampzaak zijn de verhoudingen tussen beide landen gespannen.

Lees ook: OM vervolgt Quincy Promes voor poging tot doodslag

Als Promes wordt veroordeeld, maar niet in de rechtbank aanwezig is, dan verwacht De Telegraaf dat er een Europees arrestatiebevel zal worden uitgevaardigd. Zodra Promes dan in een ander Europees land komt, is het risico levensgroot dat hij wordt aangehouden. Een familiebezoek of Europees uitduel wordt dan een onmogelijke taak voor de voormalig FC Twente en Go Ahead Eagles-speler.

gerelateerd