Van Gaal verklaart keuze voor Cillessen en Bergwijn

16 november 2021, 20:39

In een iets andere setting dan normaal blikte Louis van Gaal dinsdagavond vooruit op de WK-kwalificatiekraker tegen Noorwegen. Dat deed hij dit keer niet langs het veld, maar binnen, vanuit de rolstoel waarin hij de wedstrijd zal gaan leiden. De bondscoach legde daarbij ook zijn veelbesproken keuze voor Jasper Cillessen onder de lat uit. 

Zo'n drie kwartier voor Van Gaal de wedstrijd vanuit een skybox in De Kuip zal leiden, stond hij de NOS te woord. "Fysiek is het ongemakkelijk, maar iedereen werkt ongelofelijk mee", vertelde hij. "Wat ik vroeger aan mijn assistenten overliet, om een goed overzicht van het veld te hebben, zo ga ik nu zelf zitten. Henk Fraser heeft oortjes en ik heb een telefoon, dus ik bel hem gewoon."

De oplossing kwam tot stand omdat een rustbespreking anders vrijwel onmogelijk zou zijn. "Ik zou er tien minuten over doen om van de dug-outs naar de kleedkamers te komen. Dat moet via loopbruggen om het veld en dat duurt te lang. Dan zou het belangrijkste coachmoment niet kunnen doen. Daarom is er gekozen voor deze oplossing", lichtte de bondscoach toe.

Cillessen

Ook inhoudelijk viel er veel te bespreken, want Van Gaal koos verrassend genoeg tóch voor Cillessen als vervanger van de licht geblesseerde Justin Bijlow, terwijl hij eerder Mark Flekken tot tweede keeper had benoemd. "Daar zeg ik altijd 'op dit moment' bij, want de training is er niet voor niets. Cillessen heeft zich fantastisch gepresenteerd en heeft ook ervaring op dit niveau. In dit geval was het de ervaring die de doorslag gaf", lichtte Van Gaal zijn keuze toe.

Of de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen dan een 'te groot' duel was om Flekken in te laten debuteren? "Dat kan je niet vooraf zeggen, maar je kunt er wel rekening mee houden", erkende Van Gaal, die ook vertelde dat Flekken teleurgesteld was over die beslissing. "Natuurlijk. Het zijn geen leuke gesprekken voor een coach en hij verdiende het ook om te spelen, maar wij hebben anders beslist."

Bergwijn

Van Gaal voerde naast de keuze voor Cillessen nog twee wijzigingen door. Die van Matthijs de Ligt als vervanger van de geblesseerde Stefan de Vrij was te verwachten, maar daarnaast werd ook Donyell Malen gepasseerd om plek te maken voor Steven Bergwijn. "Ik vond dat Malen het verkeerd invulde als rechtsbuiten. Bergwijn deed het een stuk beter", luidde Van Gaals korte en duidelijk uitleg. 

Lees ook: Opstelling: deze elf staan aan aftrap van kwalificatiekraker Oranje

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen