Van Gaal evalueert: "Die kwaal moeten we genezen"

15 november 2021, 14:28   Bijgewerkt: 15 november 2021, 14:33

Louis van Gaal weet wat er dinsdag beter moet tegen Noorwegen. De bondscoach van het Nederlands elftal besprak maandag op de afsluitende persconferentie richting de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd de teleurstellende avond in Montenegro en vertelde welke harde lessen er zijn geleerd.

Oranje had zich zaterdagavond al kunnen plaatsen voor het WK in Qatar, maar verspeelde in de slotfase een 0-2 voorsprong tegen Montenegro. "We moeten vanuit het collectieve geheel slimmer spelen. Tegen Montenegro vond ik dat we heel ruimte weggaven en dat het veld heel groot was, waardoor het voor Montenegro ook heel makkelijk was om als wij de bal verloren te scoren. Dat bleek ook. We hadden ook wel een beetje pech dat Justin Bijlow uitgleed", doelde Van Gaal op de 2-2.

Lees ook: Van Gaal: "Lichamelijk is het niet goed

In zijn selectie heeft Van Gaal zo veel mogelijk 'taakbewuste' spelers opgenomen. "Maar soms kan het gewoon niet omdat ze niet beschikbaar of fit zijn. Ik weet dat ik open moet staan voor creativiteit. Als je creatief bent, ben je meestal niet of minder taakbewust. Daar moet een evenwicht in zitten, daar is iedere trainer naar op zoek. Tegen Montenegro was die balans helemaal kwijt. De ruimtes waren veel te groot. Dat hebben we geëvalueerd en eigenlijk was dat ook tegen Letland een periode zo. Die kwaal moeten we genezen", aldus Van Gaal.

Oranje ging tegen Montenegro halverwege de tweede helft met twee controleurs speelde. Dat veranderde toen Frenkie de Jong om een wissel vroeg en Ryan Gravenberch in het veld kwam. "Toen ging ik weer terug naar het oude systeem met één nummer zes. Daar kan het ook aan gelegen hebben. Dat weet ik niet, dat weet je nooit. Maar ik vind dat op het moment dat je 2-0 staat, je slimmer moet voetballen", vervolgde de bondscoach, die vertelde dat er in de slotfase met 'provocerende pressing' gespeeld had moeten worden. "Dan sta je compacter en geef je minder veel weg."

Desondanks ziet Van Gaal de wedstrijd tegen Noorwegen met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat we meer kwaliteit hebben dan Noorwegen. En ik denk dat we die kwaliteiten morgen zullen laten zien. Dat baseer ik op de training van vandaag en hoe iedereen weer positief is gaan denken."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen