Van Gaal spreekt zich uit over Rutte: "Te maken met leiderschap"

12 november 2021, 19:54

Volgens bondscoach Louis van Gaal is het coronabeleid in Nederland onvoldoende. De zeventigjarige oefenmeester schaart zich volledig achter het statement dat de KNVB vrijdag naar buiten bracht.

In de verklaring noemde de voetbalbond het sluiten van de voetbalstadions voor publiek 'beleidsarmoede'. Mede omdat de stadions nooit als besmettingshaarden zijn aangemerkt én clubs en competities altijd keurig meewerkten en de richtlijnen (zoals het handhaven van QR-codes) aanhouden. 

"Daarin wordt benadrukt dat er veel geld is geïnvesteerd in de coronacheck, dat moest van de regering", begint Van Gaal op de persconferentie in aanloop naar het duel met Montenegro (zaterdag). "Het RIVM heeft dat allemaal gecontroleerd. Het heeft weinig besmettingen opgeleverd, maar toch gaan we nu opnieuw zonder publiek spelen. Ik begrijp dat corona veel belangrijker is dan voetbal, maar het is niet erg logisch. Als je iets eerst verplicht, en het gaat heel goed... Dan snap ik deze maatregel niet."

Van Gaal maakt tevens de vergelijking met Portugal, het land waar hij al een aantal jaar woont. Daarin zijn dergelijke maatregelen niet nodig. "Als je een maatregel neemt, moet je dat controleren en handhaven. Dat is niet gebeurd in Nederland. Ik woon in Portugal en daar hebben ze dat wél gedaan. 98 procent is gevaccineerd en de ziekenhuisbedden zijn minimaal bezet. Dat heeft te maken met leiderschap. Volgens mij is meneer Rutte de leider van dit volk. Daar mag je ook wat van vinden. Hoe ik erover denk? Dat heb ik duidelijk omschreven."

Lees ook: Definitief: zeker drie weken geen toeschouwers bij voetbalwedstrijden

Waar het grote verschil met de Portugezen hem in zit? "Verschillende landen hebben verschillende culturen", zegt Van Gaal. "De Portugees is volgzaam. Die gaat niet in discussie over dragen van een mondkapje. De regels worden gewoon opgevolgd en er wordt ook gehandhaafd. Niet door handhavers, maar gewoon door winkelketens zelf. Het is een heel ander volk dan in Nederland, dat het altijd maar beter denkt te weten. Ik denk het ook vaak beter te weten, maar ik heb er dan verstand van. Dat is het grote verschil."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen