Van Gaal wijst naar Sneijder: "KNVB slaat goede richting in"

9 november 2021, 19:17

Het feit dat Wesley Sneijder zich heeft teruggetrokken uit de trainersopleiding van de KNVB is volgend Louis van Gaal goed nieuws. De recordinternational vond dat hij niet genoeg maatwerk kreeg op de cursus. Dat is een uitstekende ontwikkeling, aldus de bondscoach. Hij stelt dat de trainersdiploma's in het verleden veel te makken zijn gegeven aan oud-voetballers.

"Of de verkorte cursus voor topvoetballers geen goed idee was? Nee, dat denk ik niet. Dat is ook wel gebleken. Ik denk niet dat er een land is dat de diplomaatjes zo makkelijk heeft weggegeven als Nederland. Nee, dat is niet goed voor het Nederlands voetbal", aldus Van Gaal tegenover het Algemeen Dagblad. Frank de Boer, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam en Mark van Bommel mochten door het aantal interlands allemaal een verkorte cursus doen. Nu zitten ze allemaal werkloos thuis.

"Ik denk dat het geval Sneijder een geval is dat duidelijk maakt dat de KNVB een andere richting is ingeslagen. Sneijder is recordinternational dus hij zou voorheen gewoon zijn diplomaatje gekregen hebben. Dus ik denk dat de KNVB de goede richting inslaat", vervolgt de bondscoach, die een overeenkomst ziet tussen de meeste trainers die wel zijn geslaagd in het buitenland. "Die hebben allemaal een vooropleiding genoten. Rinus Michels heeft de ALO gedaan, Leo Beenhakker heeft het CIOS gedaan, Guus Hiddink heeft de ALO gedaan. Dat zijn namen die veel betekend hebben."

Volgens Van Gaal zegt de intelligentie weinig. Een trainer met een gymnasium-diploma is niet per definitie beter dan een oefenmeester die de havo heeft afgerond. "Het gaat om de overdracht van je visie of je overtuiging. Dat leer je op het CIOS en de ALO. En als je dat daar niet hebt geleerd, leer je het voor de klas in de praktijk. Dat is een belangrijke factor", besluit Van Gaal.

Sneijder liet vorige week bij RTL7 weten dat hij niet doorging met de trainerscursus. "Ik zie mijzelf meer als manager dan een echte veldtrainer. Mijn wens was om meer begeleiding te krijgen richting het managen van het team, maar dat past niet in het beeld van de KNVB. Dus dan wordt het lastig werken", aldus de voormalig middenvelder.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen