De dramatische cijfers na de blamage van Ajax

8 november 2021, 08:44

Ajax heeft zichzelf flink voor schut gezet in de Eredivisie. De Amsterdammers waren weliswaar oppermachtig tegen Go Ahead Eagles, maar kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen de promovendus uit Deventer. Door de magere serie in de Eredivisie is PSV nu op gelijke hoogte gekomen in strijd om de titel. Opta en Gracenote zetten de dramatische cijfers op een rij.

Tweede keer

Afgelopen week kwam Ajax op bezoek bij Heracles Almelo ook al niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Het is een zeldzame gebeurtenis in de clubhistorie van de Amsterdammers. De laatste keer dat Ajax in twee opeenvolgende Eredivisie-duels gelijkspeelde, was in 1990. Destijds pakten FC Volendam en FC Utrecht een punt tegen de Amsterdammers.

Expected goals

Op basis van het spelbeeld had Ajax tegen Go Ahead Eagles wel veel meer verdiend dan het uiteindelijk kreeg. De ploeg van Erik ten Hag kreeg legio kansen, maar was onzorgvuldig in de afronding. Ajax noteerde een expected goals-ratio van 3,3, het hoogste aantal zonder uiteindelijk te scoren sinds februari 2018, toen ADO Den Haag de poorten gesloten hield.

Promovendus

Ajax rekende dit seizoen met respectievelijk 5-0 en 9-0 af met nieuwkomers NEC en SC Cambuur, maar had het een stuk moeilijker met Go Ahead. Voor de tweede keer in de clubhistorie speelden de Amsterdammers in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen een promovendus: in 2005 slaagde ook Heracles daar al in.

Kansenregen

Ajax loste in totaal 29 schoten tegen Go Ahead, waarvan slechts vijf tussen de palen. De Amsterdammers hadden 77 procent van het balbezit in de Johan Cruijff Arena. Go Ahead kreeg echter ook nog een grote kans in de slotfase. De twee pogingen van de bezoekers leverden echter ook geen treffer meer op.

Eindelijk resultaat

Waar bij Ajax de blikken op onweer stonden, was er bij Go Ahead Eagles veel reden om te lachen. De ploeg van Kees van Wonderen maakte een einde aan een reeks van 33 nederlagen op rij in de Johan Cruijff Arena en mochten daardoor het behaalde punt als een overwinning vieren.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen