Dit zijn de vijf grootste problemen voor Xavi bij Barça

6 november 2021, 20:10

Enkele weken nadat het clubbestuur van FC Barcelona definitief een einde maakte aan de droom van Ronald Koeman, heeft de club een nieuwe hoofdtrainer aangesteld. Wederom wordt er met Xavi een clubicoon voor de groep gezet, met weer het risico dat de status van een clubmonument afbrokkelt. Om de Barça-missie van Xavi wel een succes te laten worden, moet hij een oplossing zien te vinden voor deze vijf problemen.

Zwakke spel

De belangrijkste opgave voor Xavi is duidelijk: hij moet een beetje van de Barcelona-magie uit de hoogtijddagen terug zien te krijgen in zijn ploeg. De vraag vanuit de supporters is niet eens om het bekende tiki-taka te reproduceren, maar om het voetbal ook maar een sprankje attractiever te maken. Hoewel het Koeman absoluut niet heeft meegezeten, was het voetbal van de afgelopen maanden vaak toch erg bedroevend. Met een lading aan grote talenten en toch nog enkele sterren, valt er zeker nog wat van te brouwen.

Blessures

Zeker in de beginperiode zal dit echt een probleem zijn voor Xavi. De voormalig middenvelder kon namelijk al niet beschikken over Martin Braithwaite, Sergio Agüero, Pedri, Sergi Roberto, Sergino Dest, Gerard Piqué, Ousmane Dembélé en Neto en daar zijn zaterdagavond ook nog blessures van Ansu Fati, Eric Garcia en Nico González bij gekomen. Xavi heeft een duidelijke manier van spelen voor ogen, maar met een halve selectie wordt het lastig op dat erin te slijpen.

Lekke defensie

Naast dat het aan de bal niet altijd even goed is, staat het in verdedigend opzicht ook niet al te best. Barcelona incasseert veel tegengoals (vijftien in dertien duels) en lijkt daar nauwelijks tegenop te kunnen voetballen. Ronald Koeman probeerde het op te lossen door met een extra centrale verdediger te spelen, maar dat bleek nauwelijks effect te sorteren. Zaterdag keerde Clement Lenglet weer terug in het hart van de defensie, maar ook met hem kreeg Barcelona drie tegengoals. Verdedigend is er dus ook heen hoop werk aan de winkel voor Xavi.

Dramatische uitgangspositie

Daarnaast zal Xavi een enorme inhaalslag moeten maken. FC Barcelona staat momenteel op de negende plek in de competitie, terwijl het vooraf titelaspiraties had. De supporters zullen dit seizoen waarschijnlijk accepteren dat een kampioenschap er dit jaar niet in zit, maar Xavi moet zich minimaal zien te plaatsen voor de Champions League en dus de vierde plek binnenhengelen. Daarnaast is ook de uitgangspositie in de Champions League niet al te best. Het staat weliswaar tweede, maar met zes punten wordt de ontmoeting met Benfica eind november direct cruciaal. Een vroege exit zou direct al een knauw zijn voor Xavi.

Laporta

Tot slot moet Xavi vanaf moment één presteren, want hij heeft namelijk een uiterst kritische bewindvoerder bij FC Barcelona. Joan Laporta heeft de afgelopen maanden bewezen een labiele factor te zijn door verre van netjes te handelen ten opzichte van Koeman. Hij spreekt zich negatief uit in de media en laat vaak weinig vertrouwen in zijn trainer zien richting de buitenwereld. Zo zal Xavi steeds voorzichtig achterom moeten kijken en moeten presteren om baangarantie te blijven houden.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen