Volgende ronde lonkt voor AZ na overwinning op Cluj

4 november 2021, 20:57

AZ heeft donderdagavond CFR Cluj met 2-0 verslagen in de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen kwam via Albert Gudmundsson al vroeg op voorsprong, al mochten de Alkmaarders van geluk spreken dat er geen VAR aanwezig was. Het publiek kreeg vervolgens een zeer matige wedstrijd voorgeschoteld, die door Vangelis Pavlidis in de slotfase werd beslist. Met deze overwinning is kwalificatie voor de knock-outfase bijna een feit.

Op een perfecte grasmat, die gespaard was gebleven van de gebruikelijke stadiontraining, wilde AZ de succesvolle Europese campagne voortzetten. In de Eredivisie gaat het de ploeg van Jansen nog niet helemaal voor de wind, maar in de Conference League doen de Alkmaarders het uitstekend. Bij gunstige resultaten op andere velden kon de thuisploeg zich zelfs al plaatsen voor de volgende ronde, maar daarvoor moest wel in elk gewonnn worden van het Roemeense Cluj.

Die overwinning leek reeds na vijf minuten een stuk dichterbij, toen Albert Gudmundsson de bal knap binnenschoot. Even daarvoor was een voorzet vanaf de rechterflank nog te hoog voor de IJslander, maar de voorzet van Jesper Karlsson was vervolgens wel op maat. Omdat Gudmundsson de bal met de bovenarm controleerde, had dit openingsdoelpunt eigenlijk niet mogen tellen, maar door afwezigheid van de VAR kon deze scheidsrechterlijke dwaling niet worden gecorrigeerd. AZ ging vervolgens enthousiast door met aanvallen, waartoe het van Cluj ook alle ruimte kreeg.

Zonder echte kansen te creëren schakelden de Alkmaarders na een minuut of tien een versnelling terug, maar de ploeg van Jansen hield de teugels stevig in handen. AZ had geen enkele moeite om onder de druk van Cluj uit te voetballen, en kon tot ver op Roemeense helft gemakkelijk combineren. De ploeg van Dan Petrescu toonde maar weinig inzet, en leverde de bal vaak gemakkelijk in. De bezoekers mochten dan ook van geluk spreken dat de voorzetten van AZ vaak niet op maat waren en dat ook de Alkmaarders soms slordig waren. Gudmundsson was in deze fase van de wedstrijd opnieuw dicht bij een doelpunt, maar na een schot van Pavlidis schoof hij de bal voor een leeg doel naast.

Daarna schakelde AZ opnieuw een versnelling terug, waardoor de wedstrijd afzakte naar een zeer bedenkelijk niveau. De thuisploeg liet soms nog wel een leuke combinatie zien, maar het tempo was simpelweg te laag en de passes te slordig. De ploeg van Jansen hield echter zeer gemakkelijk stand tegen een aanvallend onmachtig Cluj. Met hernieuwde energie begon AZ aan de tweede helft, maar ondanks enkele grote kansen lukte het de Alkmaarders niet om de wedstrijd in het slot te gooien. Bovendien was de communicatie in de Noord-Hollandse aanval niet helemaal op orde, waardoor veel pogingen in schoonheid stierven.

Naarmate de tweede helft vorderde, werden kansen schaarser. Het niveau van de wedstrijd viel opnieuw ver terug en over en weer werd veel balverlies geleden. AZ hield de teugels wel stevig in handen, maar wist niet te profiteren van de grote ruimtes achter de Cluj-verdediging. Bijna leken de Roemenen in de slotfase langszij te komen, maar tot zijn geluk hoorde Peter Vindahl Jensen de inzet van Ciprian Deac achter zich tegen de paal ploffen. Kort daarna gooide Pavlidis aan andere zijde de wedstrijd in het slot door een goede voorzet van Jesper Karlsson tot doelpunt te promoveren. Zo stapten de Alkmaarders  uiteindelijk met een verdiende 2-0 overwinning van het veld. Door een gelijkspel tussen Randers en Jablonec is kwalificatie nog niet zeker, maar met zes punten voorsprong op Randers lijkt dat slechts nog een formaliteit.

Opstellingen en beoordelingen

AZ: Peter Vindahl 6,5; Owen Wijndal 6,5, Bruno Martins Indi 6,5, Pantelis Hatzidiakos 7 (89. Sam Beukema -), Yukinari Sugawara 6,5; Jordy Clasie 6, Dani de Wit 5,5 (77. Hakon Evjen -), Fredrik Midtsjø 5,5 (46. Tijjani Reijnders 5,5); Jesper Karlsson 6, Vangelis Pavlidis 6 (89. Jelle Duin -), Albert Gudmundsson 7

Man of the match: Albert Gudmundsson

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen