Bosz geniet van Ajax en Feyenoord: ''Wat is dat voor onzin?"

31 oktober 2021, 22:12

Ronald Koeman, Frank de Boer, Mark van Bommel, Jaap Stam. Allemaal Nederlandse trainers die het in het buitenland vooralsnog niet gered hebben. Peter Bosz lijkt een van de uitzondering. De oefenmeester is deze zomer begonnen aan een avontuur bij Olympique Lyon. Hij heeft wel een verklaring voor het lage aantal Nederlanders in het buitenlandse trainerslandschap. 

Waar Nederlandse trainers jarenlang een exportproduct leken, is die tijd nu voorbij. "Wat altijd een rol speelt is of het Nederlands elftal en Nederlandse clubs het goed doen", stelt Bosz in gesprek met de NOS. "Als Spanje het internationaal goed doet, zie je ineens op heel veel plekken Spaanse trainers opduiken. Dat heeft er zeker mee te maken. Maar we slaan ook vaak door. Als er dan een Nagelsmann is, moeten er ineens allemaal Nagelsmannen komen. Dat is natuurlijk onzin."

Dat er weinig Nederlandse trainers actief zijn buiten de landsgrenzen heeft volgens Bosz niets te maken met de ontwikkelingen in het voetbal. Hij hoorde de laatste tijd meerdere voetbalkenners zeggen dat de Hollandse School weg is, maar daar is hij het niet mee eens. "Wat is dat voor onzin? Kijk naar Ajax, ook internationaal. Wat ik Hollandse School vind, is dat je initiatief neemt en dat je lef toont. Dat zie ik allemaal terug. Als ik Feyenoord heb gezien in de Conference League, dan geniet ik daar ook van. Dat is toch zoals wij willen voetballen? Ik vind dat je dicht bij jezelf moet blijven."

De trainer staat internationaal bekend als iemand die attractief wil spelen. "Heel vaak vragen mensen mij: hoe lang duurt het voordat spelers het snappen. Dat weet ik niet, dat verschilt per ploeg. Toen ik hier kwam, was het wel een grote ommezwaai. De manier van spelen vraagt heel veel intensiteit, maar dat hadden we totaal niet in trainingen en oefenwedstrijden. Ik heb me echt afgevraagd of het hier wel ging lukken", erkent Bosz, die duidelijk is: mooi voetbal is leuk, winnen is geweldig. "Je wilt prijzen winnen. Dat kan op verschillende manieren. Ik neem geen genoegen met een manier waarin we met elf man achter de bal wachten. Daar heb ik geen zin in."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen