Woorden schieten tekort voor knotsgekke zege Go Ahead

31 oktober 2021, 21:54   Bijgewerkt: 31 oktober 2021, 22:40

Go Ahead heeft zondagavond een cruciale zege geboekt op Fortuna Sittard. Na een dramatische start (0-2 achterstand), won het uiteindelijk een zeer spectaculaire wedstrijd nog met 4-3. Joris Kramer bleek uiteindelijk de grote held te zijn met een assist bij de 3-3 en de winnende goal bij de 4-3. Het kon echter nog veel gekker, want in de blessuretijd raakte Fortuna ook nog eens twee keer de lat. Toch klimt de thuisploeg naar de achtste plek in de competitie, terwijl Fortuna onder de degradatiestreep blijft.

Go Ahead Eagles kende de beste seizoenstart in de Eredivisie sinds het seizoen 1985-1986. Vorig seizoen werd op de laatste speeldag nog zeer miraculeus de tweede plek veroverd, waardoor het promoveerde naar het hoogste niveau, maar ook zonder al te veel versterkingen houdt het zich knap staande in de Eredivisie. Inclusief de beker werden de laatste drie duels allemaal gewonnen en bij een zege op Fortuna zou het in het linkerrijtje terechtkomen.

Ondanks het abominabele weer zat de sfeer er vanaf minuut één flink in aan de Vetkampstraat. Als het geen voetbalwedstrijd maar een musical was geweest, had het een tien met een griffel gehad, maar op het veld zat de meeste muziek in de aanvallen van Fortuna Sittard. Al na tien minuten liet Flemming zien hoe erg hij in de openingsfase van dit seizoen gemist werd. Met een slim balletje tussendoor zette hij Seuntjens alleen voor de doelman, waardoor het op 0-1 kwam.

Na een halfuur raakte Giannis-Fivos Botos de lat met een geplaatste kopbal. Aan de andere kant was Flemming net voor rust ook nog dicht bij de 0-3, toen Joris Kramer zijn kopbal van de lijn haalde. Na rust lukte het de thuisploeg wel om de aansluitingstreffer te produceren, maar daar had het wel behoorlijk wat hulp van de tegenstander voor nodig. Doelman Yanick van Osch wilde een hoge bal vangen, maar Mica Pinto kopte de bal zo uit zijn handen weg, waardoor Luuk Brouwers de 1-2 maakte.

Daar heeft het vervolgens echter nog geen minuut van kunnen genieten, want een wereldgoal van Tesfaldet Tekie herstelde de marge. Zijn uithaal vanaf twintig meter sloeg via de onderkant van de lat binnen. Opmerkelijk genoeg was Pinto nog altijd bezig met het moment van een minuut eerder, want hij kon er maar niet om juichen. Niet alleen het water kwam met bakken uit de lucht, maar het regende ook doelpunten in Deventer. Enkele minuten later was het namelijk wéér raak.

Alsof de wedstrijd nog niet spectaculair genoeg was, ging ook Fortuna vervolgens nog op zoek naar de gelijkmaker. Daar was het ontzettend dichtbij, want tot tweemaal toe raakte het de lat. Zo kwam Go Ahead na deze knotsgekke wedstrijd als winnaar uit de strijd en toont de promovendus eens temeer aan een absolute aanwinst te zijn voor de Eredivisie. Volgende week mag het op bezoek bij koploper Ajax, terwijl Fortuna zijn wonden moet likken tegen PSV.

Opstellingen en beoordelingen*:

Go Ahead Eagles: Warner Hahn 3; Bas Kuipers 5,5, Joris Kramer 8, Gerrit Nauber 6,5, Boyd Lucassen 6; Luuk Brouwers 6, Giannis-Fivos Botos 7, Philippe Rommens 6, Ragnar Oratmangoen 4,5 (64. Ogechika Heil 6) (87. Martijn Berden -), Marc Cardona 5,5 (74. Mats Deijl -), Inigo Cordoba 6,5.

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 5, Ryan Johansson 5, Mica Pinto 4,5, Martin Angha 6,5, Arianit Ferati 5; Emil Hansson 5 (64. Bassala Sambou 5,5), Ben Rienstra 6,5, Tesfaldet Tekie 6,5, Deroy Duarte 5 (79. Tijjani Noslin -); Zian Flemming 7,5, Mats Seuntjens 6,5 (85. Toshio Lake -).

Man of the match: Joris Kramer

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.