Lofzang voor Tadic: "Alle credits voor Erik en Marc"

29 oktober 2021, 08:16

Alfred Schreuder vindt Dusan Tadic een van de beste aankopen uit de geschiedenis van Ajax. De 48-jarige trainer was in 2018 de rechterhand van Erik ten Hag toen de Servische aanvaller naar de Johan Cruijff ArenA werd gehaald. Toen vermoedden hij en hoofdscout Henk Veldmate al dat Tadic het ontbrekende puzzelstukje zou zijn. "Maar dat hij het zó belachelijk goed zou doen, kon natuurlijk niemand voorzien", zegt Schreuder in een interview in De Telegraaf.

De komst van Tadic bleek een schot in de roos. De Serviër heeft de afgelopen jaren een groot aandeel gehad in de successen van Ajax. "Iedereen was het er direct mee eens dat we Dusan moesten halen als dat zou kunnen. Alle credits voor Erik en Marc dat zij dat zo goed en snel hebben rondgemaakt", aldus Schreuder, die stelt dat het voor de komst van Tadic voetballend al snor zat bij Ajax. "Maar op de beslissende momenten ontbrak er soms wat. Tadic' mentaliteit, maar ook hoe hij het leven van een prof búiten de uren op de club om ziet en overbrengt op jonge spelers, zou ons verder kunnen helpen, was onze ervaring. En daarom hebben we zijn komst geadviseerd."

Ajax nam Tadic drie jaar geleden voor 11,4 miljoen euro over van Southampton "Wat mij betreft, is dit een van de beste aankopen uit de geschiedenis van Ajax. Ik vergelijk het met het aantrekken van Frank Rijkaard in de jaren negentig van de vorige eeuw onder Louis van Gaal. Frank was – met Danny Blind erbij – ook net datgene dat het jonge elftal nodig had. Ik zie Dusan als de Rijkaard en Daley Blind als de Danny Blind van toen. Qua persoonlijkheid en uitstraling zijn het winnaars. Daley werd op hetzelfde moment gekocht en is in mijn ogen ook een voltreffer, omdat hij net als Dusan een creatieve denker in oplossingen is", vervolgt Schreuder, die weet dat Tadic en Blind elkaar ook durven aan te spreken. "Daarmee dwing je respect af bij jonge jongens, die ook weten dat ervaren spelers elkaar normaal gesproken vaak sparen."

Schreuder is niet alleen onder indruk van de leiderschapskwaliteiten van Tadic. "Hij is ongelooflijk sterk en technisch fantastisch, waardoor hij in de kleine ruimtes op de helft van de tegenstander ballen kan vasthouden. Het elftal krijgt daardoor de tijd om bij te sluiten. De wisselwerking met Daley is daardoor perfect. Met balvaste spelers voorin is het stukken makkelijker om aan te vallen, omdat er veel minder balverlies wordt geleden en je niet elke keer pijlsnel terug moet", zegt de trainer, die altijd genoot van het fanatisme van de Serviër. "Hij is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie, wil elke dag elk partijspel winnen én – zelfs op zijn leeftijd – elke training beter worden. Dat is uniek. Al is hij 32, Ajax gaat nog lang en veel plezier aan hem beleven."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen