Martens breekt de ban in uiterst moeizame zege Leeuwinnen

26 oktober 2021, 21:50

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdagavond de derde overwinning op rij geboekt. In Minsk won het met 0-2 van Wit-Rusland. De zege kwam na een moeizaam eerste uur pas laat tot stand: Lieke Martens brak de wedstrijd open, waarna Daniëlle van de Donk de score verdubbelde.

Mark Parsons leek het bij de Oranje Leeuwinnen langzaam op de rit te hebben gekregen. Zijn debuut eindigde nog in een ietwat teleurstellend 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië, maar na een 0-2 zege in IJsland was zijn ploeg afgelopen vrijdag met liefst 0-8 te sterk voor Cyprus. Ook tegen Wit-Rusland, de nummer 53 van de wereldranglijst, zou op papier gewonnen moeten worden, al verloor de tegenstander dit kalenderjaar nog geen wedstrijd.

Nederland moest het bovendien stellen zonder Vivianne Miedema, die van Parsons rust had gekregen. Jill Roord was haar vervanger in de spits. Tegen Cyprus was zij nog goed voor een hattrick, maar dit keer kwam de 24-jarige speelster van VfL Wolfsburg een stuk lastiger tot scoren. Dat gold overigens voor heel Oranje, dat in de eerste helft wel het overwicht had, maar daaruit niet veel kansen kon creëren.

Ook na rust was dit lange tijd het spelbeeld en pas in de 71e minuut werd de ban eindelijk gebroken voor Nederland. Het was Lieke Martens die haar tegenstander uitspeelde en de bal knap in de verre hoek binnenschoot. Het bleek direct de aanzet tot meer, want nog geen vijf minuten later kwam Daniëlle van de Donk knap voor haar tegenstander en kopte ze zo een voorzet van invaller Joëlle Smits binnen: 0-2.

De Leeuwinnen kregen vanaf dat moment weer wat meer de overhand, maar meer doelpunten bleven in het laatste kwartier uit. Uit liefst 32 doelpogingen scoorde de ploeg van Parsons uiteindelijk slechts twee keer, al was dat wel gewoon genoeg voor de zege. Nederland staat nog altijd ongeslagen bovenaan, met tien punten uit vier wedstrijden.