Feyenoord presenteert donkerrode cijfers: zeventien miljoen 'rood'

Feyenoord presenteert donkerrode cijfers: zeventien miljoen 'rood'

26 oktober 2021 – Feyenoord heeft donkerrode cijfers geschreven over het afgelopen seizoen 2020/21. De Rotterdammers hebben dinsdagmiddag een negatief saldo van liefst zeventien (!) miljoen euro gepresenteerd. Dat is veroorzaakt door een operationeel verlies van vier miljoen euro, terwijl op transfergebied de club dertien miljoen euro de mist in ging.

Dat heeft Feyenoord dinsdagmiddag bekend gemaakt. Vooral op het gebied van transfers heeft de club dus een heel slecht jaar achter de rug en dat is iets waar hard aan gewerk moet gaan worden op de korte termijn. 'De club realiseert zich dat met name op dit terrein de komende jaren progressie dient te worden geboekt', staat te lezen in het statement, waarin de jaarcijfers worden gepubliceerd.

Daarom werden deze zomer de contracten van bijvoorbeeld de zelfopgeleide spelers, zoals Justin Bijlow, Orkun Kökcü en Lutsharel Geertruida opengebroken en verlengd, om in de toekomst wel weer eens een forse transfersom te kunnen incasseren. Ook is er nadrukkelijk geïnvesteerd in de scouting en de jeugdopleiding, waardoor er op termijn weer transferinkomsten moeten komen om dergelijke cijfers te voorkomen.

Steven Berghuis (Ajax), Wouter Burger (FC Basel) en Ridgeciano Haps (Venezia FC) werden na de balansdatum pas verkocht en zijn daarom niet opgenomen in de cijfers over het vorige boekjaar. Rick Karsdorp was de laatste speler die voor een hoger bedrag dan tien miljoen euro vertrok bij Feyenoord: hij deed dat in 2017 naar AS Roma voor zo'n zestien miljoen euro. 

Operationeel verlies
Het operationele verlies van vier miljoen komt voor het overgrote deel als gevolg van de coronapandemie. Dat kostte de club uiteindelijk 'slechts' twee miljoen euro, al lag het omzetverlies met 26 (!) miljoen euro véél hoger. 'Dankzij steun van de rijksoverheid, kostenbesparingen (inclusief een loonoffer van al het personeel) en het afzien van restitutie door supporters en zakelijke kon het verlies grotendeels worden gecompenseerd', schrijft de club.

Elk van de drie posten leverden ongeveer acht miljoen euro op, zodat er slechts twee miljoen euro tekort overbleef als gevolg van de pandemie. 'Het resterende deel van het operationeel verlies is te verklaren door lagere Europese mediabaten en eerdergenoemde extra investeringen in de ontwikkeling en aanpassingen van de organisatie van met name de voetbaltak van Feyenoord', aldus de Rotterdammers, die niet blij zijn om zulke cijfers te moeten presenteren. "Nogmaals willen we iedereen en alles danken voor de steun die we bij Feyenoord hebben mogen ervaren gedurende dit in vele opzichten uitdagende seizoen", aldus financieel directeur Pieter Smorenburg. 

gerelateerd